Az első Áder-beszéd üzenetei

Áder Jánosmegválasztott köztársasági elnök fő törekvése látványosan az volt, hogy felelősségteljes, a nemzet egészét pártérdekektől függetlenül megtestesítő államférfiként jelenjen meg, amint azt egyébként az alaptörvény is megkívánja tőle – értékelte a megválasztott köztársasági elnök első beszédét Filippov Gábor.

A Magyar Progresszív Intézet elemzője kérdésünkre elmondta, hogy Áder a közös nemzeti minimum, a sokszínű demokráciában is szükséges közös értékek fontosságát hangsúlyozta, miközben beszéde elején nemcsak támogatóinak, de bírálóinak is köszönetet mondott.

– Ezt az üzenetet szolgálhatta az is, hogy a beszédében főszerepet kapó nemzeti-liberális Deák, Széchenyi és Kölcsey mellett olyan, a hazai baloldal számára mérvadó nevek szerepeltek, mint József Attiláé vagy a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökéé, Göncz Árpádé. Emlékezzünk csak vissza rá, hogy Schmitt Pál annak idején csupán Mádl Ferencet és Sólyom Lászlót sorolta fel a tiszteletre méltó elődök között – jegyezte meg Filippov.

A szakértő hozzátette, hogy óhatatlanul adja magát az összehasonlítás kényszere: míg a közvetlen előd, Schmitt Pál kezdettől fogva büszkén vállalta „a törvényhozás motorjának” szerepkörét, és megválasztásakor is a kétharmados parlamenti többség történelmi szerepét hangsúlyozta, Áder nem tett említést a törvényhozáshoz való viszonyáról, ellenben hangsúlyozta, hogy a demokratikus értékek és a nemzeti közösség érdeke minden más szempontot felül fog írni tevékenységében. – Egyedül akkor tett külön gesztust saját táborának, amikor a konszenzuálisnak korántsem mondható új alaptörvény egyetemes-

nek mondott értékeit méltatta, és ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy komolyan fogja venni azt a „horgonyszerepet” is, amelyet a kormányfő szánt neki: vagyis a Fidesz–KDNP által kialakított új közjogi rendszer védelmezésének feladatát – mondta a Magyar Progresszív Intézet munkatársa.

Filippov Gábor hangsúlyozta: a beszéd jól körvonalazza, hogy milyen képet szeretne kialakítani magáról a pártkatonasággal vádolt, ezért e bélyegtől érthető módon szabadulni kívánó Áder János. Az elemző szerint más kérdés, hogy a meghirdetett pártok felettiséget, illetve államfői autonómiát Áder a gyakorlatban mennyire lesz képes érvényesíteni. – Különösen nehéz lesz távol tartania magától a pártosság vádját olyan ügyekben, mint a nemzetközi és hazai szinten ma is – éppen demokratikus szempontból –vitatott igazságügyi vagy választási reform, amelynek kidolgozásában maga is főszerepet játszott.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Lakatos Júlia szerint Áder János egy befőttesüvegben hozott némi brüsszeli levegőt a magyar parlamentbe. A politikai elemző szerint a megválasztott köztársasági elnök beszédéből kiviláglott az európai parlamenti képviselőségének tapasztalata, egy másik hangnemnek a politikába való beemelése. – Ez mindenképpen egyfajta hangnemváltás, ami sokkal közelebb áll a köztársasági elnöki szerephez, mint a korábbi, fideszes pártpolitikusként tett megnyilvánulásai. Áder hangsúlyosan szerepet próbál teremteni, egyfajta köztársasági elnöki imázst építeni – válaszolta kérdésünkre az elemző. Lakatos Júlia hozzátette, hogy az új államelnök tudatosan mindegyik társadalmi rétegnek igyekezett valamilyen gesztust tenni.

– Sok kiszólás volt a beszédben például a jövő generációinak, a tudatos nyugati polgárokat felnevelő kismamáknak, az időseknek, de voltak olyan szólamok is, amelyek nemcsak hagyományosan jobboldali értékeket jelenítettek meg, hanem a baloldali ellenzék számára is elfogadható gondolatokat tartalmaztak. Schmitt Pál regnálását követően átpolitizált légkör alakult ki a megtépázott államfői pozíció körül, ezért mindenképpen tudatos volt ez a fajta integráló, mindenkihez szóló, az összefogást hangsúlyozó beszéd – fogalmazott Lakatos Júlia. A politikai elemző lapunk kérdésére elmondta: addig, amíg nem látjuk, hogy Áder János köztársasági elnökként mit valósít meg mindebből, addig ítélkezni sem lehet felette. – Személyében mindenesetre folytatódik a jogászi hagyomány, amely eleddig azt mutatta, hogy várhatóan kritikusabb szemmel nézi majd az aláírásra felterjesztett törvényeket – mondta Lakatos Júlia.

Alakul az államfői stáb

Áder János sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója Altorjai Anita lesz.

Lapunk munkatársát arról tájékoztatták, az új államfő átszervezi a Köztársasági Elnöki Hivatalt, más struktúrában fognak dolgozni, mint Schmitt Pál elnöksége alatt. Altorjai Anita az első Orbán-kormány alatt, 1998-ban lett az Országgyűlés sajtófőnöke, amikor Áder János volt a házelnök. Az új köztársasági elnök hivatalvezetője a fővárosi kormányhivatal főigazgatója, Haszonicsné Ádám Mária lesz – értesült a Hvg.hu fideszes forrásból. A főigazgatót a nagyobbik kormánypárthoz régóta közel álló hivatalnoknak tartják, akivel a most megválasztott államfő még az 1990-es években ismerkedett össze. (Cs. I.)

Hétfőn az elnökválasztás volt az egyetlen napirendi pont, a demokratikus ellenzék nem vett részt voksolásban
Hétfőn az elnökválasztás volt az egyetlen napirendi pont, a demokratikus ellenzék nem vett részt voksolásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.