Nincs más út, csak együtt előre

Valószínűleg utoljára tüntettek, illetve majálisoztak tegnap a szakszervezetek május elsején a Városligetben. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis rendelettervezetet alkotott, amely szerint a munka ünnepének 122 éve otthont adó Liget rendezvénymentes pihenőhely lesz. A szakszervezetek aláírásgyűjtést indítottak, hogy jelezzék Budapest vezetőinek, elvárják, hogy tiszteljék a hagyományaikat.

Idén is külön emlékezett a munka ünnepére a szorosabban együttműködő négy konföderáció: az Autonómok, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A Liga és a Munkástanácsok ezúttal sem csatlakozott a többiekhez.

Több ezer szervezett dolgozó gyűlt össze a Városligeti fasorban, s közösen vonultak a Városligetben felállított nagyszínpadhoz, ahol „Be a szakszervezetekbe!” mottóval nagygyűlésen követeltek biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatást. A tüntetőkhöz csatlakoztak a Szolidaritás aktivistái is. A szónokok sorát megnyitó Krausz Tamás történész azt mondta, a mostani hatalom nem kíméli a munkavállalókat, korlátozza jogaikat, és visszaállítja a tekintélyuralmi rendszert. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a munkavállalók érdekeinek megvédése érdekében összefogjanak a szakszervezetek és a civil szervezetek.

E gondolatot folytatta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, aki úgy fogalmazott: modern rabszolgaság felé viszik az embereket. A kormány mindent megtett, hogy a szakszervezetek ne tudjanak együtt fellépni. „Valóban a mi jövőnk épül ebben az országban? Ne hagyjuk, hogy a júliustól hatályos új munka törvénykönyve életbe lépjen – szólította fel a nagygyűlésen részt vevőket, majd azt mondta, eljött az idő, amikor nincs más út, csak az együtt és előre. – A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy törvényi úton csökkentsék a kereseteket – hívta fel a figyelmet a jelenlegi helyzetre Borsik János, az Autonómok első embere. – Nagyon észnél kell lenni – mondta –, mert miközben az egymillió új munkahely teremtésének nyoma sincs, és ha a kormány „még eredményes lesz egy kicsit”, tíz év alatt egymillió munkanélküli lesz Magyarországon. – Borsik nem hagyta szó nélkül, ahogy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány megtámadta a szakszervezeteket, szétverte az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, és támadja az érdekvédelmet, mert tudja, ha a munkások összefognak, „akkor nekik bajaik lesznek”.

– Elegünk van abból, hogy ránk hivatkozva megnyomorítanak bennünket, a gazdagoknak kedvezve a zsebünkben turkálnak, hogy megint hülyének nézik a társadalmat, elegünk van, hogy oda a jövőnk – hangsúlyozta az ÉSZT elnöke. Kuti László indítványozta, hogy a szakszervezetek együtt lépjenek fel követeléseikkel mindaddig, amíg azok nem teljesülnek; hogy adják meg a fiataloknak a jövőt. A közszférában dolgozókat képviselő SZEF elnöke, Varga László arról beszélt, hogy a demokrácia, az alkotmányos fékek, a jogrendszer kétéves átalakítása, a munkajogi szabályok Európában példátlan rontása még nem tette rabszolgájává a munkát, de már korlátozza a szabadságát, a kormány nemzeti jelszavakat hangoztatva pedig kiszolgáltatta a munka törvénykönyvén keresztül a munkavállalókat a hazai és a nemzetközi nagytőkének.

A szakszervezeti tüntetés több ezer résztvevője közösen vonult a városligeti nagyszínpadhoz
A szakszervezeti tüntetés több ezer résztvevője közösen vonult a városligeti nagyszínpadhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.