Gyurcsány: Ki fogom perelni őket a vagyonukból

Képtelen vádnak nevezte Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán.

A Demokratikus Koalíció elnöke pártja budapesti, városligeti majálisán a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált. –Bizonyítsák be! (...) Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem – jelentette ki. A volt miniszterelnök arra utalt, hogy a jobboldal érdekében állhatott ellopni szakdolgozatát és sógora diplomamunkáját is az egyetemről, megnehezítendő, hogy cáfolni tudja a vele szemben felhozott vádakat. Megemlítette, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatási igazgatója fideszes önkormányzati képviselő, és furcsának nevezte, hogy az intézmény nem tesz feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, így ez ráhárul.

A volt kormányfő többtucatnyi újságíró, fotós és operatőr gyűrűjében érkezett a Közlekedési Múzeum közelében felállított színpadhoz. Közönsége „Hajrá, Feri!” és „Veled vagyunk, Feri!” kiáltásokkal fogadta. A plágiumügyet kirobbantó Hír TV említését minden esetben füttyszó kísérte. A volt kormányfő bő húszperces beszéde után azonnal autóba ült, és elhajtott. Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint az ügyben egykori rokonai, a Rozs család tagjai is hazudnak-e, távozóban igennel válaszolt. A Hír TV-ben korábban megszólalt Rozs Szabolcs, Gyurcsány első feleségének testvére, akinek szakdolgozatával azonos – A Balaton-felvidék szőlészete és borászata – című diplomamunkát adott be a volt kormányfő. Rozs azt mondta, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő ezzel kapcsolatban azt mondta, valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített belőle, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte. A Hír TV vasárnap este azt állította: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval.

A Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója szerint ő nem felel a szakdolgozatok őrzéséért, az nem tartozik a hatáskörébe. Lengvárszky Attila oktatási igazgató, reagálva Gyurcsány Ferenc szavaira, azt mondta, „a szakdolgozatok őrzése abban az időszakban és most is a karok, tanszékek, adott esetben a könyvtár, más esetben a levéltár feladata”. Elmondta, bár a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP-összefogás Pécsért Egyesület közös jelöltjeként nyert mandátumot Pécs 7. számú körzetében, a testületben nem a Fideszt, hanem az Összefogás Pécsért Egyesületet képviseli.

Fidesz: Gyurcsány bizonyítsa be igazát!

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencnek be kell bizonyítania igazát az őt ért plágiumvádakkal kapcsolatban, ha pedig ezt nem teszi meg, akkor távoznia kell a közéletből. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, sajnálják, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció vezetője ilyen „furcsa helyzetbe keveredett”. Kevés olyan ember van, akinek mindkét szakdolgozata eltűnik, és még kevesebben vannak, akiknek a sógora azonos címmel ad be szakdolgozatot néhány évvel korábban – fogalmazott. Érthető, ha ebben a helyzetben ijedten, kétségbeesetten viselkedik a volt kormányfő, de ahelyett hogy összeesküvés-elméleteket gyárt, az volna a megoldás, ha megtalálná a dolgozatát, elhárítaná az őt ért vádakat, és ezzel megnyugtatná a közvéleményt – jelentette ki a szóvivő.

Gyurcsány szerint a jobboldalnak állhatott érdekében ellopni a szakdolgozatát
Gyurcsány szerint a jobboldalnak állhatott érdekében ellopni a szakdolgozatát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.