Iskolaépítés ellen fogtak össze a környékbeliek

Iskolaépítés ellen tiltakoznak Biatorbágyon. Az elkeseredett kertvárosiak ügyvédet is fogadtak és feljelentést tettek, hogy megakadályozzák az iskola felépítését, amire egyébként nagy szükség van, mert szeptembertől már 11 ideiglenes konténerben tanulnak a diákok.

– Ezeket a fákat vágnák ki, a helyükre kerülne az új iskola főfala. Olyan magas lenne az épület, mint a halálra ítélt fák. Ha a diákok kikönyökölnek majd az ablakból, nagyjából nyolc méterről kukucskálhatnának be az itt lakók nappalijába. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy fa vagy egy fal takarja el a napot – fogalmaz keserűséggel és dühvel a hangjában a biatorbágyi Zugor utca egyik ingatlantulajdonosa.

A Zugor utcaiak szerint nem a kertváros közepére, a kerítésen túlra kellene építeni az új iskolát, az önkormányzatnak azonban jelenleg nincs más alkalmas telke
A Zugor utcaiak szerint nem a kertváros közepére, a kerítésen túlra kellene építeni az új iskolát, az önkormányzatnak azonban jelenleg nincs más alkalmas telke

A város kezelésében lévő Szily-kastély parkjában – amely határos a Zugor utcai ingatlanokkal – a tervek szerint hamarosan egy háromszintes általános iskola épül majd, a környéken élők szerint ennek esne áldozatul a nyárfasor.

– De hát szó sincs ilyesmiről, a fákat nem kell kivágni, az új iskola pedig legalább 20-25 méterre húzódik majd a lakóházaktól – állítja Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere.

A Zugor utcaiak nem hisznek a polgármesternek. Ebből még nem következik, hogy igazuk is van, de az igen, hogy megszűnt a bizalmuk a városvezetésben.

– Ne csodálkozzon ezen: az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy az önkormányzat erőből, érdemi egyeztetés nélkül kívánja ráerőszakolni az akaratát a kertvárosi övezet lakóira –mondja Miklósi László, a beruházást ellenzők egyik képviselője.

Miről is van szó?

Senki nem vitatja, hogy Biatorbágynak szüksége van egy új általános iskolára. A Pest megyei település lélekszáma a Budapestről kiköltözők áradata miatt az elmúlt évtizedben 50 százalékkal – 8400-ról 12 500-ra –nőtt. A másfél éve hivatalban lévő Tarjáni István szerint azonban a település infrastruktúrája nem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, így például a megugró gyereklétszámhoz sem. Idén ősszel a tavalyihoz képest 72 diákkal több iratkozik majd be a biatorbágyi iskolába, ami újabb három tanulócsoport elhelyezését teszi szükségessé. Ráadásul a folyamat még nem ért véget, a felmenő rendszer miatt évfolyamonként egyre több osztálynak kell majd helyet találni.

– 2009 óta ideiglenes megoldásként konténertantermekkel bővítettük a kapacitást, szeptembertől már 11 ilyen konténerben tanulnak a diákjaink, ám ez nem mehet a végtelenségig – mondja Tarjáni István. – A Szily-kastélyban, amely egykor mezőgazdasági szakiskolaként működött, a következő időszakban hat tanterem felújításával még tudunk pluszosztályokat kialakítani, de 2014-től már ez sem segít. Nincs más választásunk: új iskolát kell építenünk!

A beruházás sok kérdést vet fel. Először is: miből épülne meg az új iskola. A városnak erre nincs pénze, jelenleg olyan uniós vagy állami pályázat sem látszik, ahonnan forrást lehetne keríteni. Tarjáni István szerint azonban Biatorbágy joggal hivatkozhat a vis maior helyzetre (az iskoláskorúakat mindenképpen le kell ültetniük valahová), így bizakodhatnak abban, hogy az állam segítséget nyújtana az iskolaépítéshez.

Bár a tiltakozók szerint ez irreális elképzelés, mégsem a finanszírozást tartják a legnagyobb problémának. Hanem a helyszín kiválasztását.

– A Szily-kastély parkja a létező legrosszabb hely lenne az építkezéshez –állítja a Zugor utcában lakó Orosz Imre. – Ez az ingatlan kilométerekre esik attól a nyugati lakóövezettől, ahol a legtöbb frissen betelepült biatorbágyi él. Ráadásul a háromszintesre tervezett, 24 tantermes iskola a város legmagasabb épülete lenne egy családi házas övezet kellős közepén.

A polgármester szerint viszont alaposan megvizsgálták a szóba jöhető helyszíneket, és az derült ki, hogy kizárólag a Szily-kastély parkjában lehet megvalósítani a projektet. Az önkormányzat jelenleg nem rendelkezik iskolaépítésre alkalmas egyéb ingatlannal, arra pedig nincs pénze a városnak, hogy vásároljanak egy új területet.

A lakók viszont nem engednek abból a követelésükből, hogy más helyre kerüljön az iskola. A patthelyzet miatt a Zugor utcaiak ügyvédet fogadtak. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy jogi úton próbálják megakadályozni a beruházást. Nemrég hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tettek, a Budaörsi Városi Ügyészség pedig elrendelte a nyomozást az eddig történtek kivizsgálására. A tiltakozóknak az a legfőbb jogi kifogásuk, hogy az iskola beépítési tervét a város főépítésze végezte el, és jelenleg ugyanő dolgozik az engedélyezési terv elkészítésén is. Az ügy egyébként felkeltette a Budapesti Építész Kamara figyelmét is, ahol fegyelmi vizsgálatot indítottak a fővárosban élő biatorbágyi főépítész ellen.

– Az egész ügyről az a véleményem, hogy amikor 12 ezer ember érdekei ütköznek néhány tucatnyi lakóéval, akkor a városvezetésnek a többséget kell képviselnie – mondja a polgármester.

– Mi viszont úgy látjuk, hogy a projekt ebben a formában inkább magán- és csoportérdeket szolgálna: nyilván zsíros megrendelésekkel látná el a városvezetéshez közel álló vállalkozói kört – mondja Orosz Imre. – A velünk szemben mutatott arrogáns és pökhendi fellépés pedig megerősített minket abban, hogy minden eszközzel megpróbáljuk megakadályozni ezt az elhibázott vállalkozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.