Sarc a cukorbetegekre

Újabb csapást mér a cukorbetegekre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azzal, hogy a tervek szerint július elsejétől mintegy tíz százalékponttal, 80-ról 70 százalékra csökkentené a vércukorszintet ellenőrző tesztcsíkok támogatását.

A napi többszöri ellenőrzés nemcsak a folyamatos inzulinadagolás miatt fontos, hanem azért is, mert az egészségpénztár május elsejétől olyan szabályozást vezet be, amely megtorolja, ha a beteg nem tudja az előírt értéken belül tartani a vércukorszintjét.

Mint arról beszámoltunk, már ebben az évben többet fizethetnek gyógyszereikért a diétát nem tartó cukorbetegek. Július elsejétől csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni cukorbetegnek gyógyszert, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik „a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket”. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

A kezelésváltás súlyos szövődményekkel jár
A kezelésváltás súlyos szövődményekkel jár

A Magyar Közlönyben egy héttel ezelőtt közzétett jogszabály negyedéves orvosi kontrollra kötelezi az érintetteket. A cukorbetegek a jövőben a negyedéves felülvizsgálatkor életmódbeli tanácsadást kapnak, valamint egy egyszerű vérteszttel ellenőrzi majd az orvos azt is, hogy miként sikerült betartani a diétát és az életmódtanácsokat.

Az orvosszakmai szervezetek egyike sem tiltakozott a megszorító intézkedés ellen, sőt azt állítják: ha az inzulin mellé nem társul megfelelő életmód-terápia, akkor a jó készítmények is hatástalanok maradhatnak. Ha ez így van, akkor a világ egyetlen közfinanszírozása sem támogatja a drágább inzulinterápiát.

Másként látja mindezt Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke. Bár egyetért azzal, hogy a beteg együttműködését javító intézkedésekre szükség van, de mint mondja: ezt nem lenne szabad kizárólag fiskális szempontok alapján alkalmazni. Állítja: vannak olyan betegek, akiknek önhibájukon kívül romlik az állapotuk, és ha emiatt nekik is más kezelésre kell majd átállniuk, az kifejezetten büntetés lesz az érintetteknek, de az egészségpénztárnak is. A gyógyszerváltás miatt bekövetkező súlyos szövődmények kezeléséért – hat-nyolc év múlva – a most remélt néhány milliárdos megtakarítással szemben jóval többet kell majd a biztosítónak kifizetnie.

Az elnök szerint az analóg inzulinok lecserélésével járó megtakarítás csak a költségek elhalasztását jelenti. Ráadásul egy amúgy is nagyon nehéz körülmények között élő társadalmi csoportra raknak újabb terheket.

– Az intézkedés jogilag is kétséges, bár a terápia szűkítése önmagában nem alkotmányellenes – mondta lapunknak Kovácsy Zsombor ügyvéd. Szerinte előfordulhat, hogy a beteg szociális helyzetéből adódóan nem képes megvásárolni a diétájához szükséges élelmiszereket, így az intézkedés miatt már sérülhetnek a beteg biztosítási jogai. A szankcióhoz nem tartozik jogorvoslati lehetőség, hívta fel a figyelmet Kovácsy Zsombor.

Az egészségügyi kormányzat ugyanis azzal vonja el az érintett felülvizsgálati jogát, hogy a „büntetést” orvosszakmai döntésnek álcázza. S miután nincs formális jogkorlátozó döntés, nem könnyű az Alkotmánybírósághoz fordulni. Kovácsy Zsombor emlékeztetett arra, hogy a legfőbb bírói testület egy OEP-szolgáltatás elvonása miatt egyszer már alkotmányellenességet állapított meg, amikor a mesterséges megtermékenyítés eljárásból akartak egy 65 éves férfit kizárni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.