Költségvetési lyukakat is betömnek a Gripen-pénzből

A svéd Gripen vadászgépek lízingösszegének idei évre eső eredeti részletének alig tíz százalékát, nem hivatalos számítások szerint körülbelül hárommilliárd forintot fizet csak ki a magyar állam – köszönhetően a lízingszerződés nemrég megtörtént módosításának.

A pontos összegről nem tudni, mert azt a honvédelmi tárca nem kívánja nyilvánosságra hozni, azt mondják, hogy a parlamenti pártok képviselőjének már bemutatták a módosított számokat, a szerződés adatait viszont csak a svéd fél oszthatja meg a közvéleménnyel.

Hende Csaba honvédelmi miniszter néhány hete írta alá a Gripen-szerződés módosítását, amelynek értelmében tíz évvel hosszabbították meg a futamidőt, rövid távon csökkentve ezzel a részletfizetési terheket. A honvédelmi tárca vezetése szerint „csodával határos” megállapodás született, és „igaztalan, nemzetellenes támadásoknak” tartja azokat a felvetéseket, amelyek nem feltétlenül csak az előnyös oldalát mutatják be a módosításnak.

Az eredeti összköltség 45 százalékkal növekedik a változtatásnak köszönhetően, de tény az is, hogy ehhez 95 százalékos teljesítmény- és szolgáltatásnövekedés is járul, a 2012–2016 közötti időszakban pedig lényegesen csökkennek a lízingrészletek.

Ami a HM jelenlegi finanszírozási nehézségei mellett kétségkívül könnyebbséget jelent. Az idei évben például kilencvenszázalékos kiadáscsökkentést eredményez a 2003-ban aláírt megállapodáshoz viszonyítva, a következő évekre pedig mintegy ötvenhatvan százalékos csökkentést hoz a módosítás. Igaz, tíz évvel tovább kell fizetni a részleteket.

A Népszabadság kérdésére a honvédelmi tárca azt közölte: a kisebb mértékű fizetési kötelezettségből adódóan a tárca mozgástere bővül, és lehetőség nyílik olyan fejlesztések megindítására, illetve folytatására, amelyek régóta váratnakmagukra.

A HM szerint 2016-tól kezdődően „garantált” a honvédelmi büdzsé fokozatos GDP-arányos növekedése. Arra a kérdésünkre, hogy az idén felszabaduló forrásokat mire költi a honvédség, a szaktárca azt válaszolta: többek között harcjárművek üzem-, hajtó- és kenőanyag-beszerzésére, a Kongsberg harcászati URH-rádiók beszerzésére, rendszeresített haditechnikai eszközök (páncélos eszközök, csapatszállító járművek) felújítással történő állagmegóvására, valamint a Magyar Honvédség állandó híradó-informatikai rendszerének működtetésére tervezik fordítani.

Hende Csaba egyik írásbeli válaszából az is kiderült, hogy a megspórolt összeg egy részét (17,187 milliárd forintot) „belső költségvetési konszolidációra” fordítja a tárca, amely a szocialistaminiszterek „felelőtlen költekezése, költségvetési politikája és hitelfelvételei miatt vált szükségessé és elodázhatatlanná.”

Gripen vadászgép a kecskeméti bázison
Gripen vadászgép a kecskeméti bázison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.