Rubovszky György nem indított eljárást Orbán Viktor ellen

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktorral szemben, az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján ezt megtagadta.

A miniszterelnök ellen a Demokratikus Koalíció kezdeményezett eljárást április közepén lapunknak arra a cikkére hivatkozva, amely szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt mondta: a hatályos szabályozás alapján az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint kell kitölteni, és Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ennek a szabálynak megfelel. Csakhogy a nyilvántartás pontatlan: Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején 75 millió forintért vett magának ingatlant. Ennek valódi mérete máig nincs föltüntetve sem a földhivatali nyilvántartásban, sem a miniszterelnök vagyonbevallásában. A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a miniszterelnök azt közölte a bizottsággal, hogy mihelyst a változás földhivatali átvezetése megtörténik, attól kezdve az új adatok szerint fogja vagyonnyilatkozatában feltüntetni az ingatlant. Rubovszky György hozzátette: a fennálló rendelkezések szerint az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kell kitölteni, tehát Orbán Viktor nem követett el hibát. Az ingatlan-nyilvántartási eljárás sürgetése ugyanakkor nem a mentelmi bizottság feladata.

A Demokratikus Koalíció most már Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterhez fordul, akitől azt várják, vizsgálja ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a valóságnak megfelelő mértékű adót fizet-e a városrészben álló ingatlanjuk után.

És egy másik ügy: „Orbán Viktor miniszterelnök és családja a törvény által előírt valamennyi kötelezettségének maradéktalanul eleget tett és eleget tesz. A család anyagi helyzetéről – a törvény által előírt módon – folyamatosan tájékoztatást adnak vagyonnyilatkozataikban, adófizetési kötelezettségeiknek pedig maradéktalanul eleget tesznek” – ezt írta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Népszabadságnak adott válaszában. Lapunk ugyanis arról faggatta őt, hogy mennyiért értékesítette a sárazsadányi szőlőföldeket Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó 2009-ben. Ezt annak ellenére sem lehet tudni, hogy immáron Kékessy Dezső, Orbán Viktor családi barátja tulajdonában állnak a szóban forgó területek. A miniszterelnök felesége 2009-ben vált meg szőlőbirtokától, amelyet a korábban közös cégükkel, a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány Kft.-vel műveltetett meg

A villa
A villa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.