Aknamezőn téblábol a Jobbik

Nem találja a kiutat a Jobbik a kommunikációs aknamezőről, ahova önmagát manőverezte az utóbbi időben. A szélsőjobboldali párt – tőle szokatlan módon – rendre ellentmondásokba keveredik, és minél inkább próbálja cáfolni, annál több jel utal arra, hogy válsággal küzd.

A Jobbik nemrégiben közleményben kelt ki a „hazudozónak” minősített Hvg.hu ellen, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A hírportál arról írt, a Jobbik teljes borsodi vezetésének lemondásáig fajult az a háborúskodás, amely Szegedi Csanád EP-képviselő, valamint Endrésik Zsolt parlamenti képviselő (és köre) között zajlik. A pártközlemény szerint azonban a Hvg.hu kitalációkkal „próbál megosztottságot mutatni a Jobbikban, mely valójában a legegységesebb parlamenti párt”.

Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár zavarosan nyilatkozott
Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár zavarosan nyilatkozott

Két hét sem telt el, és a „legegységesebb parlamenti párt” bejelentette: Endrésik Zsoltot kizárják a parlamenti frakcióból, az országos elnökség pedig etikai eljárást kezdeményezett, hogy – két önkormányzati képviselővel együtt – kizárják a pártból is. A Jobbik számára nagy hirtelen kiderült, hogy Endrésik és társai a párt megosztására törekedtek, elárulták a párton belüli bajtársiasság eszméjét.

Az adok-kapok folytatódik, akad olyan jobbikos, aki a világhálón közzétett írásában Vona Gábor pártelnök felelősségét is firtatja.

Borsod után felkészül Csongrád megye: az egyik vetélytárs szélsőjobbos szervezet honlapján megjelent jobbikos petíció szerint Szegeden és környékén súlyos ellentétek alakultak ki. Gazdasági bűncselekményeket, magánéleti problémákat emlegetnek az egyik helyi képviselővel kapcsolatban.

Zavaros nyilatkozatok születtek egy országos botránnyá dagadt másik ügyben, amelynek főszereplője Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere. Az Atv.hu hozta nyilvánosságra azt a 2011 májusában rögzített hangfelvételt, ahol Juhász – ekkor még jelöltként – többedmagával egy polgárháború lehetőségéről társalog. Az elhangzottak szerint a polgárháborúnak akkor kell bekövetkeznie, amikor az ő (mármint a szélsőjobboldal) nyereségével végződhet a harc. Juhász egyebek mellett azt mondta, hogy „most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez”. Amikor Juhász Oszkárt szembesítették a hangfelvétellel, a jobbikos polgármester a pártja és ellene folyó rágalomhadjáratról kezdett beszélni, mondván, „ilyen megnyilvánulást én nem tettem”. Rá egy nappal már arra hivatkozott, hogy néhány ember jelenlétében a Véderő tagjaival tárgyalt, akik törvénytelen cselekedetekre készültek, s maguk próbálták kezükbe venni a rend helyreállítását. Juhász – így szól a párt hivatalos, ám a felvétel alapján aligha alátámasztható magyarázata – igyekezett úgy terelni a beszélgetést, hogy a törvénytelen cselekedeteket el lehessen kerülni...

A sajtóhoz kiszivárogtatott információk, amilyen a Juhász Oszkárt kínosan érintő hangfelvétel is, melléktermékei a belső csatározásoknak. A hírmagyarázók ezeket gyakran két irányzat, a szélsőjobboldali mércével mérve is radikális (értsd: náci) és az ehhez képest mérsékelt szárny küzdelmével hozzák összefüggésbe. Nyilván ebben is van igazság, de a szélsőségességet tekintve sok esetben nincs érzékelhető különbség az egymással harcoló jobbikosok közt.

Az ellentétek egy része más okokra vezethető vissza. Pár hónapja például két parlamenti képviselő, Novák Előd és Pörzse Sándor esett egymásnak. Pörzse fölöttébb nehezményezte, hogy a frakció nyomására – Nyikos Lászlóval együtt – le kell mondania a képviselői lakhatási támogatásról. Egyikük sem a fővárosban él, de mindkettőjük nevén van egy budapesti lakás is. Pörzse a párt hetilapjában írt vezércikkében úgy vélte, a támogatás felvételével nem vétettek sem a jog, sem az erkölcs ellen. Megvédte Nyikost azokkal szemben, akik „exkomcsinak” nevezték. „Költségvetési kérdésekben nélküle megmukkanni se tudnánk” – állította Pörzse, jórészt Novák „inkvizítori hangvételének” tulajdonítva az ügyet. Novák egy náci-nyilas honlap közreműködésével reagált. Válaszában megerősítette azt a véleményét, hogy Pörzsének nem jár a támogatás, egyúttal vitába szállt azzal, hogy Nyikoson kívül a Jobbiknak nincs más komolyan vehető gazdasági szakértője.

Nem részletezzük tovább...

Az eset is arra utal, hogy a Jobbik belső konfliktusainak hátterében sokszor nem világnézeti viták állnak, hanem személyes ellenszenvek, hatalmi ambíciók és anyagi érdekek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.