Tavak, ligetek a határ mentén

Négyezer hektárnyi gyönyörű, de évtizedeken át elhanyagolt területet változtat „természeti parkká” az a projekt, amelyet a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig), és partnere, a Román Nemzeti Meliorációs Hivatal Szatmárnémetiben működő igazgatósága valósít meg az év végéig.

A Szamos és a Túr folyó közti területen kiépítik azokat a műtárgyakat, amelyek lehetővé teszik a biztonságos vízkormányzást, és azokat a tájba illeszkedő infrastrukturális létesítményeket, például kerékpárutakat, amelyek révén megközelíthetővé válnak a terület legszebb, legérdekesebb részei. Vízi és szárazföldi tanösvényt is létesítenek. Mindezek eredményeképpen a határon átnyúló, integrált vízgazdálkodás jöhet létre. A 19 kilométernyi új kerékpárút a határt több helyen átmetsző turisztikai hálózat részévé válik. Újraéledhetnek mind a személyes, mind a gazdasági kapcsolatok a határ két oldalán lévő települések között. Magyar oldalon Csegöld,Csenger sima, Gacsály, Zajta és Császló, román oldalon Daróc és Lázári lehetőségeit javítja a beruházás.

Uray Károly, a Fetivizig projektmenedzsere Romániából telepedett át Magyarországra. Romániában 1975, Magyarországon 1995 óta dolgozik a vízgazdálkodásban. Román oldalon az 1960-as években épült ki a Darai-csatorna, amely a Magyarország felé tartó, a határon átfolyó belvízcsatornák vizét összegyűjtötte, és a Szamosba vezette. Az 1970-es nagy árvíz idején a Szamos gátja átszakadt Romániában, s a határon átzúduló víz nagy károkat okozott magyar területen. Ezt követően épült ki a Szamos és a Túr között egy zárógát, hogy a hasonló eseteket megakadályozza. Ehhez a földet a gát közeléből szedték ki, így ott kubikgödrök, kisebb tavak alakultak ki. Ezeket összekötötték, a csapadékban általában gazdagabb téli időszakban vízzel tölthetik fel. Lehetőség nyílik a Szamos holtágainak revitalizációjára is. A belvízcsatorna hozamának szabályozhatóvá tételével nagy víz esetén könnyen elvezetik, ám az aszályosabb időszakokra visszatarthatják a vizet.

A zárógát és a határ közti elzárt területen gyönyörű élővilág és természeti környezet alakult ki, ezt azonban korábban alig használták ki. A mostani projekt összeköti az árvíz- és belvízvédelem szempontjait az idegenforgalom növelésének szándékával. A négyezer hektáros természeti park beilleszkedik a tágabb térség kínálatába. Szatmárnémeti maga is vonzza a turistákat, további vonzerőt jelentenek a térség műemlék templomai, az Ecsediláp, a horgásztavak, az ártéri erdők.

Uray Károly szerint az 1 millió 750 ezer eurós fejlesztéssel a vízügy megteremti az alapvető infrastruktúrát, amely nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem arra is lehetőséget nyújt, hogy az önkormányzatok és az üzleti szféra jövedelmet hozzon a térségbe, és biztosítsa a helyi lakosság megélhetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.