Szemetet hoz a víz

– Az, hogy valamit használunk és eldobjuk, több ezer éves szokás – mondja Bakos Tamás, az Ecocaritas Egyesület elnöke. Az Ecocaritas a vezetője a Clean Rivers Operation (Tiszta folyók hadművelet) elnevezésű programnak, amelynek a célja, hogy a magyar–román határon áthaladó folyókat megtisztítsa a beléjük került, elsősorban lakossági eredetű hulladékoktól, és a jövőre nézve is csökkentse az ártereken hagyott szemét menynyiségét.

– Az utóbbi néhány évtizedben jutott el az emberiség oda, hogy a szemét a természetben nem bomlik le. Az eldobás magától értetődő mozdulatát evolúciósan felülírni – ehhez nagyon nagy öntudat kell.

A Clean Rivers Operation program román résztvevői az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Nagyvárad környéki önkormányzatok által alakított Zona Metropolitana Oradea Egyesület.

A projektet azért indították el, mert ahol a szemétszállítás nem megoldott, a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodik a lakosság: kiviszi a szemetet az ártérre, ahonnan áradáskor a folyó elmossa. Az együttműködésben több mint nyolcvan település vesz részt –húsz Magyarországon és hatvanhárom Romániában. Öt folyót érint: a Túrt, a Szamost, a Krasznát, a Berettyót és a Sebes-Köröst. Nemcsak összeszedik azt az előzetes felmérések szerint négyezer tonnányi hulladékot, amely jelenleg az ártéren található, hanem arra is konkrét terveket készítenek, hogyan lehet a problémának a jövőre nézve elejét venni. Minden részt vevő településen kihelyeznek egy 1,1 köbméteres konténert, amelynek a rendszeres ürítését egy éven keresztül a program költségvetéséből fedezik. Az önkormányzatok pedig vállalják, hogy még legalább öt évig ők szállíttatják majd el a szemetet – ezzel minimum évi ezer tonna hulladéknak a folyókba kerülését akadályozzák meg.

– Noha odaát rosszabb a helyzet, mint nálunk, a román önkormányzatok jelezték: kéthetente egy köbméter hulladék elszállítása nekik sem gond, a projekt költségvetéséből beszerzett pluszkonténer megér nekik annyit – magyarázza Bakos Tamás. – Vízminőség-vizsgálatokat is végzünk, amelyek igazolják, hogy mennyivel tisztábbak a vizek, ha sem a szennyvíz, sem a szilárd hulladék, elsősorban csomagolóanyag nem jut a folyókba.

A projekt keretében sor kerül egy szemléletformáló kampányra is.

– Nem a médiában hirdetünk, hanem az érintett települések főterén egy kis roadshow-val mindenkit megszólítunk, és megpróbáljuk szemtől szembe elmagyarázni, miért fontos az eddigi gyakorlat megváltoztatása –mondja Bakos. – Ötletelés közben arra is gondoltunk, hogy ilyen táblákat fogunk kitenni: „Itt elköltöttünk 720 ezer eurót. Ezt a pénzt fordíthattuk volna játszótérre, útra, bármire. De arra kellett költeni, hogy a szemetet összeszedjük.” Végül meggondoltuk magunkat: ilyen agresszív kampányt talán mégsem szeretnénk folytatni.

Április 30-án a magyar oldalon befejeződik a szemét összegyűjtése.

– A hulladék jelentős része – főként üvegek, flakonok, zsákok – tényleg Romániából érkezik ide a folyókon – hangsúlyozza az Ecocaritas elnöke. – A program nagyobbik része ezért odaát zajlik, mert sok településen eddig egyáltalán nem működött semmilyen hulladékgazdálkodás; természetes volt, hogy a szennyvizet a folyóba eresztik, a szemetet a töltés mögé dobják. A magyar folyószakaszokon kevesebb az ártéri hulladék, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy ennek a legnagyobb részét a horgászok hagyják maguk után.

Petőfi még nem ilyennek látta a Tiszába siető kis Túrt
Petőfi még nem ilyennek látta a Tiszába siető kis Túrt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.