Vakondokra készülnek? Áder megválasztásának második fordulóját is kijelölték

Már hivatalosan is Áder János a Fidesz és a KDNP köztársaságielnök-jelöltje. Tegnap ugyanis Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetők benyújtották a parlamentnek a fideszes európai parlamenti képviselő államfővé választásához szükséges ajánlási íveket.

A külföldön tartózkodó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteren kívül minden fideszes és kereszténydemokrata képviselő aláírta a jelölési papírt.

Harrach Péter és Lázár János adta le az Áder János jelöléséhez szükséges aláírásokat
Harrach Péter és Lázár János adta le az Áder János jelöléséhez szükséges aláírásokat

Az Országgyűlés május 2-án választ államfőt, de a választás lebonyolításáról a házbizottság péntek reggel dönt. A házelnöki jogokat gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek arra tettek javaslatot, ha a szavazás első fordulója „véletlenül nem sikerülne”, akkor a második kört még aznap, közvetlenül az első után tartsák meg. Arra, hogy a titkos szavazáson frakciófegyelem lesz-e, Lázár János azt válaszolta, „a frakciók mindig fegyelmezettek a Fidesz és a KDNP esetében”.

Az előzetes egyeztetések szerint a Fidesz–KDNP-frakciószövetség mégsem hallgatja meg Áder Jánost. „Mi jól ismerjük Áder Jánost, s ha jól értettem az ellenzéki frakciók megnyilatkozásait, ők nem tartanak igényt a meghallgatására” – mondta Lázár János.

Arra a kérdésre, számítanak-e rá, hogy az előző államfővel, Schmitt Pállal ellentétben Áder János küld majd vissza törvényeket a parlamentnek, Lázár János azt felelte: „azt gondolom, hogy Áder János minden jó törvényt alá fog írni, és minden rossz törvényt vissza fog küldeni a Háznak”.

A Házhoz, az országhoz és a magyar néphez méltatlan eljárás, hogy az MSZP és az LMP távolmaradással és az elnökválasztás bojkottjával tüntet – hangoztatta Lázár János.

„A Fidesz és a KDNP tiszteletben tartotta Szili Katalin jelölését is annak idején, és tiszteletben tartottuk Balogh András jelölését is, aki az MSZP egyik vezetője”. Harrach Péter megjegyezte, a távolmaradás nem változtat az eredményen, de minősíti a távol maradókat.

Ha a május 2-án megválasztott Áder János csak egy hét múlva foglalja el államfői hivatalát, akkor éppen a születésnapján, május 9-én költözhet a Sándor-palotába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.