Az olajfa még csak egy kis hajtás volt

„A megszületett eredménnyel nincs okunk elégedettnek lenni, még akkor sem, ha az általunk is támogatott Berger Antal jobban szerepelt, mint a 2010. évi önkormányzati választáson vagy a tavalyi időközi országgyűlési választáson induló ellenzéki jelöltek együtt” – így kommentálta lapunk egyik újságírói blogjának nyilatkozva Örsi Gergely, a II. kerületi MSZP elnöke a pesthidegkúti időközi önkormányzati választás eredményét.

Mint ismert, a demokratikus ellenzéki erők egy független jelölt mögött sorakoztak fel, az alacsony részvétel mellett megtartott voksoláson azonban a fideszes induló a leadott szavazatok 57,06 százalékával elnyerte a képviselő-testületi mandátumot. Az MSZP, az LMP és a DK által külön-külön, de mégis együtt támogatott Berger Antal bár megelőzte a jobbikos jelöltet, mégis alig 32 százalékot hozott csak. Örsi Gergely nyilatkozatában hozzátette: szerinte ezzel együtt a Fidesz egyik legerősebb bázisának számító Pesthidegkúton is egyértelműen elindult a változás. „Úgy tűnik, a hidegkútiak többsége nem bízott abban, hogy egy pártokon kívüli jelöltnek esélye lehet a városrész érdekeit eredményesen megjeleníteni. Hiszünk abban, hogy a Fidesz – saját politikájának következtében – egyre inkább magára marad, és 2014-ben le lehet majd győzni” – tette hozzá az MSZP helyi elnöke. Az LMP kérdésünkre mindössze annyiban kommentálta az eredményt, hogy sajnálják az alacsony részvételt. Gratulálnak Bergernek és a győztes Fidesz-jelöltnek is.

Vasali Zoltán politikai elemző, főiskolai tanár reagálásában többek között azt hangsúlyozta: ebben a ciklusban már nincs semmi meglepő abban, hogy az időközi választásokat a Fidesz nyeri. „Jelenleg egyértelműnek tűnik, hogy egy országos kampányhangulat nélkül elsősorban a jobboldal képes igazán hatékonyan mozgósítani a támogatóit. (…) Az alacsony részvétel mutatja, hogy ilyen feltételek mellett a kormánypártok társadalmi törzstőkéje a legerősebb, és hogy az ellenzéki pártok zöld- és baloldali része még nem talált megoldást erre a problémára” – fogalmazott, hozzátéve: a demokratikus ellenzék áttöréséhez kevés volt az elmúlt fél év plágiumbotránya vagy akár a „megdöbbentő adótervek” okozta társadalmi felháborodás.

Az ellenzék még nem képes mozgósítani
Az ellenzék még nem képes mozgósítani
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.