Lázadnak az MTI-sek

Besokalltak a közmédia hírügynökségi területén dolgozók. Százhuszonnyolcan írták alá azt a nyílt levelet, amelyben a másfél éve elkezdődött közmédiás összevonással elvesztett önállóságuk visszaállítását kérik Szalai Annamáriától, a médiahatóság vezetőjétől.

Az MTI és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) üzemi tanácsának elnökei és a távirati iroda szakszervezetének vezetője a közmédia átalakítása óta elmúlt másfél év tapasztalatai alapján úgy vélik, hogy esetükben a közmédiumok összevonása nem vezetett a várt eredményekhez.

A távirati irodát és a három közszolgálati csatornát a 2010-ben elfogadott médiacsomaggal gyúrták egy cégbe, az MTVA-ba. Erre a cégre szállt át a közmédia szinte teljes vagyona, és az ezerfős leépítés után megtartott dolgozók többsége, 2300 fő is. A rádió, a köztévé és a hírügynökség hírszerkesztőségeinek vezetését közös hírcentrumba vonták össze, ezért az MTI-t érintette a legkevésbé a leépítés; a többi három részvénytársaságot 50 fősnél kisebb csontvázintézményekké csupaszí tották. A távirati irodánál 170-180 dolgozó, főként vezető, szerkesztő maradt, a beosztott újságírók (kb. 100 fő) pedig átkerültek az MTVA-hoz.

Az érdekvédők levele jól rávilágít a két cég közötti szakmai és felelősségi viszonyok kuszaságára. Munkajogi szempontból aggályosnak tartják, hogy az MTVA-hoz került hírügynökségi újságírók vezetői a hírügynökségi tevékenységben nem vesznek részt, azt nem ismerik, miközben a napi munkában az irányítást az MTI Zrt. alkalmazottai gyakorolják. Ők azonban semmilyen munkajogi kapcsolatban nem állnak az általuk irányított MTVA-s dolgozókkal.

„A rendszer kizárólag azért működik mégis, mert az abban részt vevők a korábbi szokások alapján úgy tesznek, mintha mi sem történt volna” – írják. Szekeres Katalin, az MTI Zrt. üzemi tanácsának elnöke, a levél egyik aláírója lapunknak azt nyilatkozta: hónapok óta fogalmazódott bennük a szándék, hogy a nyilvánosság elé álljanak. Eddig mindig az volt a hivatkozás, tette hozzá, hogy még nem fejeződött be az integráció. Most viszont már eltelt másfél év, és egyértelműen kiderült, hogy ez így nem működik. Világossá vált, hogy az MTI nem illeszthető be a tévézés-rádiózás kereteibe, részben ezért szeretnének függetlenedni az MTVA-tól. Elmondása szerint másfél éve azt tapasztalják, hogy ők a mostohagyerekek, akikkel senki sem törődik, holott ők szolgáltatják az alaphíreket.

Péntek este Szalai Annamária válaszolt is a levélre. Lényegében azt írta, hogy a Médiatanács elégedett az MTVA működésével, a dolgozók a munkahelyi problémákkal forduljanak az érintett intézmények vezetéséhez. Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója csak anynyit mondott: „a magyar közszolgálati média átfogó rendszerének kialakítása nem az én hatásköröm és feladatom”.

Lapunk információi szerint egyes kormánypárti médiapolitikusok szerint szükséges lenne módosítani a közmédia szerkezetét kialakító jogszabályt. Egyes vélemények szerint az eddigi tapasztalatok alapján meg kellene szüntetni a ma már csupán műsormegrendelő szerepre szorítkozó MTV, Duna TV és Magyar Rádió Zrt.-t, s a cégek összes dolgozóját foglalkoztató, idén csaknem 70 milliárd forint állami támogatással gazdálkodó, műsorokat gyártó és külsős produkciókat megrendelő MTVA-ba kellene beolvasztani. Mellette az MTI klasszikus hírügynökségként működhetne tovább. Lapunk úgy tudja, nem kizárt, hogy a médiatörvény május végéig esedékes módosításának részeként átalakítják a közmédiarendszert.

A klasszikus hírügynökség visszaállítását kérik
A klasszikus hírügynökség visszaállítását kérik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.