Újra lehet testi kényszer az iskolákban?

Úgy tűnik, az iskolaőrökkel a kormány megtalálta a nyugdíjból visszahívott rendőrök helyét.

„A nevelési-oktatási intézmény (...) egyes rendészeti feladatok ellátása érdekében iskolaőrt alkalmazhat.” „A rendőr azt a tanköteles tanulót, aki nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozástól engedéllyel maradt távol, (...) a nevelési-oktatási intézmény vezetőjéhez kísérheti, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetést követően oda útba indítja.”

„Az iskolaőr (...) meghatározott esetben arányos mérvű testi kényszert alkalmazhat.” Ezek a részletek az „egyes rendészeti feladatokat ellátó szervek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról” szóló törvénytervezetből valók, s a Kormany.hu portálon jelentek meg.

A Belügyminisztérium gondozásában lévő tervezet szerint az iskolákba iskolaőröket kell állítani, akik megakadályozhatnák az iskolai lógást és az iskola területére való jogosulatlan belépést, betartathatnák a házirendet, és megbüntethetnék a szabálysértést elkövetőket. A tervezethez két törvényt is módosítani kell: a rendőrség működéséről és a köznevelésről szóló jogszabályokat.

Iskolaőrök nyomoznak majd a lógós diákok után
Iskolaőrök nyomoznak majd a lógós diákok után

– Az egész egy propagandisztikus hisztériakeltés. Nagyobbnak írják le a bajt, mint amekkora, amit aztán rendőri erőkkel megoldanak – nyilatkozta az FN24-nek a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Trencsényi László hozzátette, hogy a mértékadó kutatások szerint Magyarországon sokkal kevésbé van jelen az erőszak az iskolákban, mint azt a közvélemény gondolná, ráadásul az iskolai konfliktusok zöme pedagógiai eszközökkel jól kezelhető. Az internetes hírportálnak nyilatkozó szakember szerint a „rendőrt az iskolába” gyakorlat csak arra jó, hogy kriminalizálja a gyerekeket, így lesz rendőrségi ügy a lógásból.

Trencsényi arra is felhívja a figyelmet, hogy a tervezet hátterében „csendes rasszizmus is meghúzódhat”, hiszen mindenki tudni fogja, kiket is kell megfegyelmezni. Erre illusztráció az a néhány hete történt eset, amikor egy borsodi falu általános iskolájában a tanárok és a diákok füle hallatára cigányozó rendőrök bilincsbe verve vittek el egy jelentéktelen iskolai konfliktus miatt négy tanulót.

Szüdi János közoktatási szakértő úgy véli, a kormányzat megtalálta a nyugdíjból visszahívott rendőröknek a munkahelyet. „Milyen viszonyban van ez a tervezet a személyiségi, a szülői és a gyerekjogokkal? Nagyon sajnálatos, hogy a kormány az iskolaügyet rendészeti kérdésnek tekinti. Ha iskolaőrök kerülnek az intézményekbe, az semmiképpen sem segíti elő azt a harmonikus együttműködést pedagógus, gyerek és szülő között, amely a köznevelési törvény szerint kívánatos lenne” – mondja Szüdi, s hangsúlyozza, hogy a testi kényszer a tanulók esetében semmiképpen sem alkalmazható.

Ha egy diák szabályszegést követ el, akkor vele szemben a nevelőtestületnek van joga fellépni. A közoktatási szakértő hiányolja a tervezetből a szülő jogát, és rámutat, hogy még a szabálysértési ügyekbe is be kell vonni a szülőt, vagy kiskorú elkövetők esetében a törvényes képviselőt. A legnagyobb veszélyek között említi, hogy nincs biztosítva a gyerek törvényes képviselete az iskolaőr által indított eljárásokban. Arra figyelmeztet, ha iskolaőrök lesznek az intézményekben, akkor a renitenskedő gyerekekkel szemben nem pedagógiai, hanem rendészeti eszközökkel fognak fellépni. „Be fog jönni az iskolaőr az osztályba, és kivezetteti a rossz gyereket” – magyarázza, s hozzáteszi, elképzelhető, hogy vannak pedagógusok, akiket megnyugtat a rendőr jelenléte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.