Az Alkotmánybíróság elutasította a kormány kérését

Az Alkotmánybíróság (AB) április 17-én egyhangúlag meghozott határozatában elutasította az Orbán-kormány indítványát, amely a nyomtatott és az internetes sajtótermékek felügyeletével kapcsolatban az új alkotmány értelmezését kezdeményezte.

A határozat szerint az indítványban feltett kérdések az AB alaptörvény-értelmezésre irányuló hatáskörében nem válaszolhatók meg, eldöntésük a törvényhozó felelősségébe tartozik.

A kormány azért kérte a testület álláspontját, mert május végéig módosítania kell az AB által egyébként több ponton alkotmányellenesnek ítélt és ezért megsemmisített médiatörvényt. (Mint az ismert, az AB tavaly december közepén alkotmányellenesnek ítélte az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztos intézményével összefüggő rendelkezéseket.) Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az Európai Tanács égisze alatt működő velencei bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott kritikái kapcsán mondta, hogy a kormány kérte az AB értelmezését, és amint azt megkapják, az Országgyűlés elé terjesztik a törvénymódosítást.

Az AB indoklása szerint a testület mindenekelőtt megállapította, hogy alaptörvény-értelmezési hatáskörének jelenlegi szabályozása összhangban van a korábbi alkotmányértelmezési hatáskörében kidolgozott szempontokkal. A testület ezt a hatáskörét megszorítóan értelmezte, mert úgy ítélte meg, hogy a jogalkotást megelőző alkotmányértelmezések azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy az AB magára vállalja a törvényhozó, sőt a végrehajtó hatalom felelősségét is. A testület közleménye szerint az a kérdés, hogy az alaptörvény véleményszabadságról szóló cikkéből eredően létre kell-e hozni szervet a sajtótermékek felügyeletére, nem dönthető el az alaptörvény értelmezni kért szabálya alapján. A kérdés a tartalma szerint általános törvényhozási kötelezettség levezetésére irányul. A sajtótermékek felügyeletét ellátó külön szerv létrehozásáról való döntés és jogosítványai nak ameghatározása a törvényhozó hatáskörébe tartozik. A konkrét jogszabályi megoldások alaptörvény-ellenességét azonban az AB vizsgálhatja.

A határozat szerint az a kérdés, hogy a médiabiztos intézménye újraszabályozható-e, az alaptörvényből közvetlenül nem vezethető le – áll a testület közleményében.

A kormány az AB állásfoglalására várt a médiatörvény módosításához, megkapta
A kormány az AB állásfoglalására várt a médiatörvény módosításához, megkapta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.