A szombat esti bulinak annyi

A valamilyen bűncselekményt elkövető fiatalok többségének első rendőrségi vallomása úgy kezdődik: "szombat este bulizni mentem a haverokkal..." A hajdúböszörményi bíróságon elrettentő nyílt napot szerveztek diákoknak, hogy megtudják, mennyire nem éri meg akár csak egy spanglit elszívni. Az elrettentés sikeres volt.

– Száz megkötözött ügyvéd fuldoklik az óceán fenekén, mindegyik lábán mázsás ólomsúly. Mi az? – teszi föl a kérdést a Hajdúböszörményi Városi Bíróság tanácstermében Bencze Mátyás egyetemi docens, a Debreceni Egyetem jogi karának dékánhelyettese, de a kérdésére a hallgatóság nem válaszol, mert meg van szeppenve.

Amúgy a válasz így hangzik: „jó kezdet”. De nem sokan nevetnek. A közönség tagjai behúzzák a nyakukat, kicsit lejjebb csúsznak a széken, s igyekeznek észrevétlennek maradni – amin nincs mit csodálkozni, hiszen a bíróságon éppen azt magyarázzák nekik, hogy mi is az a jog, hogyan működik az igazságszolgáltatás, miként járhat el velük szemben az intézkedő rendőr, s végül mi vár azokra a középiskolásokra, akiket a járőrök kábítószerezésen kapnak egy szórakoztatónak indult szombat este. A hallgatóság ugyanis három helyi középiskola és egy általános iskola válogatott diákjaiból áll, akiknek a helyi bíróság, rendőrkapitányság és a gyermekjóléti szolgálat szakemberei szerveztek úgynevezett „jogtudatfejlesztő és pályaorientációs” nyílt napot.

Az ötletgazda Csontos Tibor, a városi bíróság elnöke volt, aki azért találta ki a rendezvényt, mert szerinte nem lehet eléggé korán elkezdeni az állampolgári jogtudat erősítését, fejlesztését. Ezt a saját maga példájából is ismeri, hiszen – mint azt a rendezvény előtt elárulta – neki például középiskolás korában fogalma sem volt arról, hogy pontosan mit csinál egy ügyész, egy bíró vagy egy jogtanácsos, ami nem jelentett kimondott előnyt a pályaválasztás nehéz dilemmája előtt. Azt szeretné, ha a hajdúböszörményi diákok felkészültebbek lennének a témában, ezért hívott meg a nyílt napra jogászokat, rendőröket és színjátszókat – ez utóbbiakat azért, hogy egy megrendezett tárgyalás révén még érzékletesebbé tegyék a kamaszok számára azt: mi vár rájuk, ha a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás markába kerülnek.

Annyi már rögtön az elején kiderült, hogy semmi jó – legalábbis ha drogoznak. Kahler Ilona, a Debreceni Városi Bíróság elnöke ugyanis azzal kezdte az előadását, hogy a cári Oroszországban a XVII. században még kivégezték az egyszerű dohányosokat, de később annyiban humánusabbá vált a rendszer, hogy már csak megkínozták őket. E fölvezetés után a tárgyalóteremben érezhetően fagyosabbá vált a hangulat, főleg miután Kahler Ilona levezette: egy büntetlen előéletű, első bűntényes középiskolás számára egyetlen marihuánás cigarettával való lebukás akár két-három éves jogi procedúrához, s a perköltségekkel együtt akár félmillió forint megfizetéséhez vezethet.

„Nem tudok róla, hogy büntetlen előélettel egy középiskolás két év börtönt kapott volna drogozásért, de nem árt tudni, hogy nálam háromszázezer forint szokott lenni a büntetés”, közölte, majd a drogügyekben tíz éve ítélkező bírónő figyelmeztetőleg fölemelte az ujját: „el lehet gondolkodni rajta, hogy egy szombat esti buli megér-e ennyit”. Hasonlóan elrettentő példákat hozott föl Szurdi Béla, a debreceni bíróság bírája, akitől azt tudhatták meg a diákok, hogy a fiatalkorú elkövetők 99 százaléka az elkövetés napjának reggelén még nem tudja, hogy aznap bűnbe fog esni. Merthogy – mondta saját bírói tapasztalataira alapozva Szurdi Béla – a tárgyalásokon a fiatalkorúak kilencven százaléka azzal a mondattal szokta kezdeni a vallomását, hogy „szombat este bulizni mentem a haverokkal”. Az ilyen ártalmatlan indítás szokott ittas vezetéshez és garázdasághoz vezetni.

Az előadások szünetében a helyi rendőrség tartott bemutatót a testület által használt eszközökről és felszerelésekről. A diákok felpróbálhatták egy tömegoszlató rendőr felszereléseit, ujjlenyomatot adhattak, és még pisztolyt is foghattak a kezükbe. Közben megkérdeztem tőlük, hogy mennyire sikerült elrettentő erejűre a nyílt nap, mire az egyik fiú némileg letörve azt mondta: „a szombat esti bulinak annyi”. Egy másik pedig erősködött, hogy ezek után a spanglit mégse próbálja ki. Ami megfelel a Hajdúböszörményről kialakult képnek, ugyanis a rendőrségi statisztikák szerint Hajdú-Biharban ez a település a megye legbiztonságosabb városa: itt a legkevesebb az egy főre jutó bűncselekmények száma.

Az előadások szünetében a helyi rendőrség tartott bemutatót a testület által használt eszközökről és felszerelésekről
Az előadások szünetében a helyi rendőrség tartott bemutatót a testület által használt eszközökről és felszerelésekről FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.