Orbán újabb kört fut

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy Réthelyi Miklós helyére Balog Zoltán kerül.

A Népszabadság a napokban számolt be arról, hogy a miniszterelnök kormányátalakítást tervez, és elsősorban a Miniszterelnökséget szeretné megerősíteni. Tegnap lapunkat megbízható források arról tájékoztatták: az elkövetkező hetekben újabb kört „fut” Orbán Viktor, egyelőre ugyanis az tűnik biztosnak, hogy Réthelyi Miklós távozik a humán csúcstárca éléről, és helyére Balog Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kerül.

A tárcánál sok a KDNP-s államtitkár, kereszténydemokrata források szerint viszont közülük mindenki marad. „Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt legalább ötször bizalmáról biztosította a miniszterelnök” – emlékeztettek. Korábban az operatív és „kemény” Lázár Jánost tartotta a tárca élére a legalkalmasabbnak Orbán Viktor, de a Fidesz-frakcióvezető csak úgy vállalta volna a miniszterséget, ha lecserélheti a KDNP-s államtitkári „kart”, és saját csapattal dolgozhat. Kormányközeli forrásaink szerint Réthelyi Miklós maga szeretne távozni és visszatérni az egyetemi katedrára.

A másik miniszter, akiről olyan hírek szivárogtak ki, hogy szintén nem szeretné végigvinni a ciklust, Martonyi János volt, a külügyminiszter viszont folyamatosan cáfolta az ilyen jellegű információkat. Orbán Viktor is azt mondta állítólag, amikor az államfőjelölés kapcsán rákerülhetett volna egy listára a neve, hogy ragaszkodik a külügyminiszteréhez, különösen az „amerikai kapcsolatok miatt”. Tegnap viszont egy magas rangú forrás arról tájékoztatta munkatársunkat, „korántsem biztos, hogy Martonyi János szeretné folytatni”, és „könnyen lehet, hogy a magyar diplomácia vezetője Navracsics Tibor lesz”. A miniszterelnök-helyettesről már tavaly nyáron azt lehetett hallani, hogy Orbán Viktor ideális külügyminiszternek tartaná, párbeszédcentrikus, és „otthonosan mozog a brüsszeli és az európai színtéren”. Kérdés, ilyen szcenárió esetén ki lehetne a megfelelő közigazgatási és igazságügyi miniszter.

– A Fellegi Tamást, Varga Mihályt és más változásokat is feltételező elképzelések „alfája és ómegája az, hogy Orbán Viktor milyen kormányzást akar” – mondta egy befolyásos forrás lapunknak. Megítélése szerint „az elkövetkező mozgások attól függnek, hogy Varga Mihály akar-e IMF-főtárgyaló lenni, Fellegi Tamás pedig le akar-e mondani a tárca nélküli miniszterségről”. Lapunknak kormányzati szereplők azt mondták, Varga Mihály már volt egyszer pénzügyminisztere Orbán Viktornak, most is ez lenne számára a legmegfelelőbb kormányzati szerep. „Másrészt az IMF-tárgyalás nem sikertörténet, senki nem szorgalmazza, hogy a nevéhez legyen köthető egy elhúzódó kudarc” – tették hozzá, mindazonáltal emlékeztetve: Varga Mihály jó kapcsolatokat ápol Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti misszióvezetőjével és az Európai Központi Bankkal is. Ha Orbán Viktor mégis ragaszkodik a politikai kormányzáshoz, és a miniszterelnökségi államtitkár kész a valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások irányítója lenni, akkor lehet „kancelláriaminiszter” Lázár János, helyette pedig Rogán Antal a Fidesz parlamenti frakcióvezetője – mondták lapunknak.

Az Origo tegnap a kormányátalakítással foglalkozó cikkében azt írta, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő (aki most kormánybiztos), külkapcsolatokért felelős államtitkár lehet. Szintén államtitkári rangot kaphat a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor, a Mahir egykori vezére is – tudta meg a hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.