Gyurcsánynak nem lesz frakciója

A KDNP kiharcolta, hogy csak a 2014-es választások után változik a képviselők javadalmazása. Lesz háznagy, parlamenti őrség és fegyelem, DK-frakció viszont nem.

Csak 2014-ben és a választások után mandátumot szerzett képviselőkre lesznek érvényesek a parlamenti képviselők javadalmazásának új szabályai. A most 232 ezer forintos tiszteletdíjat a helyettes államtitkárokéval megegyező – jelenleg bruttó 750 ezer forintos – fizetés váltja fel, a bizottsági munkáért viszont nem jár pénz. Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát kapnak a képviselők, lakhatási támogatás helyett pedig a parlament hivatala biztosít lakást vagy hotelszobát azoknak, akiknek nincs budapesti ingatlanuk.

A képviselői jövedelemreform elhalasztásáról – a fideszes Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával – hétfőn azután határozott a parlament, hogy a kormánypárti frakciók megegyeztek erről.

A T. Ház a törvény elfogadásával azt is kimondta, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért – a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve – nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A rendelkezés szerint a parlamenti képviselőség keresőtevékenysége összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással, kivéve a miniszterelnöki, miniszteri, államtitkári, kormánybiztosi, miniszterelnöki biztosi és megbízotti, illetve a miniszteri biztosi tisztséget.

E rendelkezéseket az országgyűlési törvény, illetve a házszabály-módosítás elfogadásával szavazta meg az Országgyűlés – a kormánypárti, fideszes és kereszténydemokrata voksokkal. A KDNP azok után szavazta meg e passzusokat, hogy a múlt héten még „lázadt” – a kereszténydemokraták és Rubovszky György témafelelős személy szerint –, azt sérelmezte, hogy a más keresőfoglalkozással való összeférhetetlenség 2013. január elsejével lett volna érvényes, valamint az is, hogy a frakciók nem alkalmazhattak volna a létszámuknál több adminisztrátor alkalmazottat. Azt szerették volna elérni, hogy legalább azok a képviselők tarthassák meg másik foglalkozásukat, akik eredetileg orvosok, ügyvédek. „A KDNP meg fogja szavazni a törvényt” – ezt már tegnap délelőtt a kormánypártok frakcióülése után közölte Semjén Zsolt újságírókkal. Meg is tették. A szavazási lista szerint viszont három kereszténydemokrata képviselő, Rubovszky György, Latorczai János és Salamon László ugyan jelen volt, de nem nyomott gombot. Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte: a keresőtevékenység úgy lesz folytatható 2014-től a parlamenti képviselők számára, hogy előzetesen nyilatkoznak arról, lemondanak fizetésükről. Azt nem fogják megakadályozni, hogy ha valaki képviselő, és szabadidejében a bíróságra vagy a kórházba akar járni, akkor ezt megtehesse.

Az országgyűlési törvénnyel együtt módosították a parlament házszabályát is. Eszerint kizárólag azon pártok alakíthatnak frakciót, amelyek a parlamenti választásokon kerültek az Országgyűlésben. Ezt a Demokratikus Koalíció-klauzulának is lehet nevezni, mivel április végén jár le az MSZP-frakcióból kivált DK-sok féléves frakcióalakítási moratóriuma. Így a Gyurcsány Ferenc vezette képviselők nem alakíthatnak frakciót, kénytelenek továbbra is függetlenként politizálni.

Lesz új háznagy, őrség, fegyelem

Az új szabályok szerint év végéig meg kell választani a háznagyot, aki a házelnök politikai helyettese lesz, és ki kell nevezni a főigazgatót, aki pedig az Országgyűlés Hivatalát vezeti majd.

2013. január 1-jén létrejön az Országgyűlési Őrség, a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv. Az őrség feladata lesz egyebek mellett a házelnök személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház biztosítása, tűzbiztonsági és protokolláris feladatok ellátása. A jövőben a korábbiaknál erősebb fegyelmezési jogköre lesz a plenáris ülést levezető elnöknek: ha a képviselő a felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használ, vagy e kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet, a levezető elnök javasolhatja az Országgyűlésnek az érintett politikus kizárását az ülésnap hátralévő részéből. Ha a képviselő a parlament ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett, vagy arra hívott fel, pénzbírsággal sújthatják.

A Fidesz frakcióvezetője KDNP-s képviselőkkel. A koalíción belül most a kisebbség győzött
A Fidesz frakcióvezetője KDNP-s képviselőkkel. A koalíción belül most a kisebbség győzött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.