Rogán lehet a frakcióvezető, ha Lázárt érinti a kormányátalakítás

„Lesznek változások,mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást. Az erről szóló egyeztetések folyamatban vannak” – ezt nyilatkozta Orbán Viktor a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapban arra a kérdésre, hogy a választási ciklus felénél tervez-e változtatást a kabinetben.

Lapunk még március elején írt arról, hogy Orbán Viktor április végén-május elején kormányátalakítást tervez, akkor viszont Szijjártó Péter Brüsszelből cáfolta ezt. A héten a Népszabadság úgy értesült, hogy a miniszterelnök a „politikai kormányzás” jegyében változtatást tervez a Miniszterelnökségen –egy „erőskezű” politikust szeretne, aki felügyeli a minisztériumokat, és közvetíti a tárcák felé a miniszterelnöki politikai akaratot.

Erre a feladatra fideszesek szerint Lázár János lehet a legalkalmasabb, a kiszivárgott hírt viszont a frakcióvezető a leghatározottabban cáfolta. E ponton érdemes megjegyezni, hogy korábban Orbán Viktor szűk körben a frakció két „legoperatívabb, leghatékonyabb politikusának” nevezte Lázárt és Rogán Antalt. Ha a hódmezővásárhelyi polgármester esetleg mégis kormányzati szerepet kapna, Rogán Antal alkalmas lenne a Fidesz-frakció vezetésére – hallani a fideszes honatyák között.

Varga Mihállyal a kormányfő elégedett, de az államtitkár „egy nagyobb lélegzetű kormányátalakítás esetén” pénzügyminiszter lehet. Réthelyi Miklós humáncsúcsminiszter valószínűsíthető távozása után Balog Zoltán az esélyes utód, aki jelenleg felzárkóztatási államtitkár. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-tárgyalások lezárultával nyilván kiesik a kormányból. A Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcát az átalakítás nem érinti – mondták lapunknak.

„Nincs valóságalapja a Népszabadság azon cikkének, mely szerint április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor miniszterelnök a kormány átalakítását” – közölte március elején Brüsszelben újságírókkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Lapunk aznap írta meg: megbízható forrásból arról értesültünk, hogy már április végén-május elején átalakíthatják a kormányt, Orbán Viktor nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig. Mások azt állították lapunknak, hogy Habony Árpád főtanácsadó amellett áll, hogy miniszteri szinten ne legyen változtatás.

A cikkben három verziót írtunk le: van olyan forgatókönyv is, hogy „el kell kezdődnie a politikai kormányzásnak”, azaz a tárcák élére, a miniszteri bársonyszékekbe politikusoknak kell kerülniük, s mivel a miniszterelnök szerint „rendkívüli helyzet” van az eurózóna válsága miatt, sokszor a politikai döntéseknek kell dominálniuk a jól megfontolt, de hivatalnokízű, steril szakmai döntésekkel szemben. Ha e mellett dönt Orbán Viktor, akkor „mozognak majd a miniszteri székek”, és fideszes politikusok kapnak kormányzati szerepet – fogalmazott március elején egyik forrásunk.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor
Szijjártó Péter és Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.