Kőkemény feltételek

A kormány által hiányolt konkrétumokkal már korábban előállt az Euró pa Tanács égisze alatt működő velencei bizottság. Az Atv.hu csütörtöki információi szerint az Európai Bizottsággal egyeztetve öt pontban összegzett feltételt fogalmazott meg a magyar bírósági reformmal kapcsolatban.

Az ezt rögzítő, a diplomácia nyelvén „non paper”-nek nevezett, tiltakozást kifejező dokumentumot március végén adták át Robák Ferencnek, az Európa Tanácshoz delegált magyar nagykövetnek.

A levél információink szerint 2012. március 27-én íródott, csaknem egy héttel azután, hogy az Euró pa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel. A főtitkár már akkor jelezte, hogy bár elismerik és értékelik a kormány által bejelentett módosításokat, de úgy ítélik meg, hogy további munkára van szükség.

Az átadott „non paper”-ben öt konkrét javaslatot tettek a bírósági törvény módosítására.

A dokumentum szerint az első három pontot „vörös vonalnak” tekintik, ami azt jelenti, hogy ezekhez a változtatásokhoz mindenképpen ragaszkodnak, a negyedik és ötödik tekintetében pedig van mozgástere a kormánynak és a parlamentnek. A velencei bizottság illetékese jelezte azt is, hogy a kifogásolt öt pont „nem képezi alku tárgyát”, nem teljesítése esetén pedig „az Euró pai Bizottság a maga eszközeivel fel fog lépni”.

A kormány e tárgyban beterjesztett törvénymódosító javaslatából az derül ki, hogy a bizottság első követelményének részben a ma hatályos törvények is eleget tesznek, a parlament asztalán levő előterjesztés pedig további pontosításokat tartalmaz. Változatlanul nem kellene azonban valamennyi személyi döntést indokolni, míg jogorvoslatra például a kinevezés ellen nincs lehetőség. Az OBH elnökének újraválasztását a módosító javaslat is kizárná, azt viszont nem, hogy ha az utódját nem sikerül kétharmados többséggel megválasztani, továbbra is hivatalban maradjon.

A velencei bizottság álláspontjával ellentétben a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyes ügyeket az OBH elnökének döntése alapján más bírósághoz tehessenek át. Az eredeti elképzelésekhez képest csak annyi a változás, hogy az Országos Bírói Tanács határozná meg azokat az alapelveket, amelyeket egy ilyen döntés esetén érvényesíteni kellene, de ezt a velencei bizottság aligha fogadja el. A negyedik kifogást, hogy a bírákat több alkalommal is határozott időre nevezhetik ki, a kormány – bár a korábbiakhoz képest talán szűkebb körben – fenntartaná. Az ötödik pontban sincs lényeges változás, tehát a bírókat akaratuktól függetlenül – igaz, csak korlátozott időre – más bíróságokhoz kirendelhetik.

Az 5 pont

1. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének döntéseit indokolni kell, ellenük jogorvoslatot kell biztosítani (a német szabályozási minta alapján).

2. Ki kell zárni az OBH elnökének a kilencéves mandátum lejártát követő újraválaszthatóságát, és egyidejűleg meg kell szüntetni annak lehetőségét, hogy a mandátuma lejártát követően tovább folytathassa a tevékenységét; az elnök megbízatása megszűnése esetére a törvénynek biztosítania kell a megfelelő helyettesítést az új elnök megválasztásáig.

3. Sem az OBH elnöke, sem más bírósági vezető nem kaphat jogot arra, hogy ügyeket más bírósághoz áttehessen, mert ez sérti a törvényes bíróhoz való jogon keresztül a tisztességes eljáráshoz való alapvető jogot.

4. Meg kell szüntetni azt a lehetőséget, hogy a bírákat több alkalommal határozott időre nevezhesse ki a köztársasági elnök, sem a bírák, sem a bírósági titkárok esetében nem tartható fenn az „ismételt próbaidő” gyakorlata.

5. Emellett nem tartható fenn a bírák akaratuktól független áthelyezésének lehetősége, valamint a bírói szolgálati viszony ezzel összefüggő automatikus megszüntetésének lehetősége sem.

„Hivatalos státusz nélküli papír”

A kormányszóvivői iroda reagálása szerint a sajtóhírekben is megemlített „non papert” Thomas Markert, a velencei bizottság titkára adta át budapesti látogatását követően, mint nem hivatalos véleményét arra vonatkozólag, mely kérdésekben tartaná tanácsosnak a vonatkozó magyar törvények kiigazítását. A velencei bizottság eddig tehát semmilyen formában nem értékelte a magyar kormány által az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatot, hiszen a velencei bizottság nem is ülésezett 2012. március 16-a óta. A javaslatokkal, illetve az azokra adandó válasszal kapcsolatban konkrét határidő sehol, semmilyen formában nem merült fel.

Az Európa Tanács főtitkára hivatalosan a magyar kormány felé nem is jelezte ezeket a „kívánalmakat”; ennek a dokumentumnak semmilyen hivatalos státusza nincs – állítják.

Az iroda azt is hozzátette, hogy a magyar kormány 2012. március 30-án, jóval az április 7-i határidő előtt elküldte válaszát az Európai Bizottságnak mind a két kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban, valamint mind a két úgynevezett adminisztratív levélre. Ez utóbbiak közül az egyik valóban az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozott. Az Európai Bizottság kérdéseire a kormány részletes választ adott, s jelenleg várják a visszajelzésüket. (Csuhaj Ildikó)

Handó Tünde kinevezésekor a Parlamentben. Súlyos kritikák
Handó Tünde kinevezésekor a Parlamentben. Súlyos kritikák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.