A bíró két héten belül dönt a melegfelvonulásról

– Nem is számolunk azzal a lehetőséggel, hogy kedvezőtlen döntés születik. A bíróság tavaly is hatályon kívül helyezte a melegfelvonulást tiltó rendőrségi döntést, reméljük, hogy ez idén sem lesz másképp – mondja Karsay Dorottya, a rendezvény egyik szervezője.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-re, a Városliget–Andrássy út–Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást a rendőrség ugyanarra hivatkozva tiltotta be, amivel tavaly is érveltek: a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható. A Szivárvány Misszió Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért segítségével a Fővárosi Törvényszékhez fordult a döntés felülvizsgálatáért. Hétfőn nyújtották be a keresetet, a törvényszék két héten belül ígért döntést. Tavaly mindössze három nap kellett a bíróságnak, így a szervezők minél korábbi döntéssel számolnak.

A felvonulás betiltása ellen több emberi jogi szervezet is tiltakozott. A Human Rights Watch New York-i székhelyű nemzetközi szervezet szerint a közlekedés aránytalan akadályozására való hivatkozás „erőtlen ürügy”, hiszen ezért más felvonulásokat nem állítottak le ugyanezen az útvonalon.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztet arra, hogy a bíróság tavaly már kimondta: a rendőrség indokolása nem fogadható el annak igazolására, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a határozat alig néhány hónappal az Andrássy úton lezajlott százezres kormánypárti Békemenet rendőrségi tudomásulvétele és sikeres biztosítása után hivatkozik a forgalom akadályoztatására.

Ugyanígy érvelt az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is. A Human Rights Watch mindehhez hozzáfűzte, hogy a bíróság tavalyi döntése ellenére úgy látják, Magyarországon az elmúlt két évben fokozódtak a korlátozások az emberi jogok területén. (Éppen az ilyen visszhangok miatt minősítette tavaly blogjában öngólnak Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a felvonulás rendőrségi tilalmát.)

A melegfelvonulást és a hozzá kapcsolódó kulturális fesztivált 17. alkalommal rendeznék meg idén. 2008-ig szinte teljes nyugalomban zajlottak a felvonulások, de akkor több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra, 23 civil és 12 rendőr megsérült. Azóta minden évben voltak atrocitások, de a 2008-as támadáshoz hasonló erejű nem. Igaz, hogy a felvonulás is sokat változott: biztonsági okokból kordonok között kénytelenek megtartani.

Idén azonban nemcsak felvonulás és kulturális fesztivál lesz, hanem egy hónappal korábban Budapest ad otthont egy másik rendezvénynek, az Eurogames nevű melegolimpiának is. A rendezvény mindenki számára nyitott nemi identitástól függetlenül, a célja a sporton keresztül küzdeni a hátrányos megkülönböztetés ellen. Az esemény tervezett helyszínei többek között a Budapest Sportaréna és a Margitszigeti Atlétikai Centrum. A szervezők körülbelül háromezer sportolót és kétezer kísérőt, edzőket, barátokat, technikai személyzetet várnak. Arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a szervezés, a helyszínek bérlése vagy a biztonság megteremtése kapcsán, későbbre ígértek tájékoztatást.

Az utóbbi években már csak kordonok között vonulhattak
Az utóbbi években már csak kordonok között vonulhattak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.