Ultimátum a Fidesznek

A KDNP ultimátumot adott a Fidesznek az országgyűlési törvény és az ahhoz kapcsolódó házszabály-módosítás kapcsán. Tegnap, amikor a T. Ház a módosító indítványokról szavazott, a kereszténydemokraták megszavazták az úgynevezett „támogatotti sort”, de a képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó javaslatot nem. És mivel a parlamenti honatyák összeférhetetlenségére és javadalmazására vonatkozó passzusok – amelyeket Lázár János jegyez – kétharmados támogatást igényelnek, a KDNP zsarolási potenciálja erős: a Fidesznek nemcsak hogy egyeztetnie kell a kereszténydemokratákkal a honatyák összeférhetetlenségét és javadalmazását kimondó passzusokról, de meg is kell egyeznie velük, azaz bizonyos pontokon mindenképpen engednie kell.

Miért is „lázadnak” a kereszténydemokraták?

„A KDNP kevesli a pénzt. Több pénzt akar a parlamenti képviselőknek, vagy több lehetőséget, hogy pénzt keressenek” – így fogalmaztak fideszes honatyák lapunknak, felidézve: a tegnap délelőtti Fidesz–KDNP-frakcióülésre „beesett” Rubovszky György, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata enöke, az alkotmányügyi bizottság tagja, és tudatta: előzetesen ülésezett a KDNP elnöksége, és úgy határozott, később, a parlamenti zárószavazáson nem támogatják a kétharmados törvényt a voksukkal, hiszen koncepcionálisan nem értenek egyet a képviselők javadalmazására vonatkozó fideszes szándékokkal. (A Fidesz-frakció ellenszavazat nélkül, három tartózkodással támogatta a Lázár-elképzeléseket – tájékoztatta lapunkat Gulyás Gergely fideszes képviselő, aki a nyilvánosság előtt képviseli az országgyűlési törvényt.)

Rubovszky György a Népszabadságnak azt mondta: van „személyes” kifogása is, ezek egyike, hogy Kovács Zoltán fideszes képviselő kapcsolódó módosító indítványa szerint parlamenti képviselő kereső tevékenységet csak oktatási, művészeti feladatok ellátása kapcsán folytathat, minden más összeférhetetlen lenne. Emellett Rubovszky György személy szerint azt is sérelmezi, hogy Lázár János a helyettes államtitkári fizetésben maximálná a képviselők alapfizetését, ami bruttó 750 ezer forint lenne. És Lázár János azt is javasolta, hogy ezen felül semmilyen más pénzbeli kiegészítést, díjakat ne kapjanak a képviselők, a benzinkártya bevezetésével pótolták volna az utazási költségeket.

– De az államtitkároknak jár szolgálati lakás és más juttatások is. A parlamenti képviselőknek viszont nem. Holott vannak idősek is, míg a helyettes államtitkárok „a 30-as korosztály” – mondta el lapunknak sérelmét Rubovszky György, hozzátéve: a KDNP azt sérelmezi, hogy a parlamenti frakcióalkalmazottak száma a Lázár János által jegyzett verzió szerint nem haladhatná meg a képviselők számát. Rubovszky azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy tudomása szerint az összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályokat ciklus közben, 2013 januárjától tervezik bevezetni. „A KDNP 2014-etmond, meccs közben nem illik megváltoztatni a játékszabályokat” – tette hozzá.

A KDNP-frakció tegnap kora délután ülésezett. Ezt követően lapunknak Harrach Péter frakcióvezető úgy nyilatkozott: egy Kovács Zoltán által jegyzett másik kapcsolódó módosító indítvány az összeférhetetlenséget szélesítené. Ezt az összeférhetetlenségi passzust nem szavazza meg a KDNP (ez nincs is a támogatotti sorban). És amíg nem akceptálja a Fidesz a KDNP-s módosító indítványokat, nem adják a támogatásukat az összeférhetetlenséghez. Mivel tegnap este az Országgyűlés szavazott az országgyűlési törvényhez előterjesztett módosítókról, a KDNP-s követelések csak úgy valósulhatnak meg, ha később, a zárószavazás előtt az alkotmányügyi bizottság ad be módosító indítványt az országgyűlési törvényhez, és az tartalmazza a kereszténydemokraták által elvárt változtatásokat.

– Egyeztetni fogunk a KDNP-vel, tárgyalni fogunk – nyilatkozta lapunknak Lázár János. A Fidesz-frakció vezetője viszont közölte: nem tud több pénzt biztosítani az országgyűlési képviselőknek a meghatározott kereteknél.

Kereszténydemokraták egymás közt – Semjén Zsolt és Hoffmann Rózsa tegnap a parlamentben
Kereszténydemokraták egymás közt – Semjén Zsolt és Hoffmann Rózsa tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.