Újabb tízmilliárdot akarnak 'megfogni'

Húsvét után már konkrét javaslatokat tárgyal a kormány arról, hogy miként tudna további tízmilliárd forintot „fogni” még ebben az évben a gyógyszerkasszán – értesült a Népszabadság.

Információink szerint a megszorításokkal kapcsolatos ötletek között több is a Széll Kálmán Terv fölpuhítását célozza, de van köztük olyan is, amely az originális termékek gyártóira rakna újabb terheket. Mindebből az is kiderül, hogy lényegében elfogytak a kizárólag a gyártókat megsarcoló eszközök, és a kormány már nem úszhatja meg térítésidíj-emelés nélkül. Ez utóbbira a gyártóknak többféle javaslatuk is van. A legtöbb a 300 forintnál kisebb térítési díjakat növelné. A legutóbbi árcsökkentés előtt, a patikai forgalomban lévő 4036 támogatott készítményből 1568-ért kellett 300 forintot vagy ennél kevesebb összeget fizetni. A készítmények nagy többsége súlyos betegségek drága gyógyszerei, amelyek árát 100 vagy 90 százalékkal támogatja a biztosító.

Április közepére, azaz néhány napon belül elő kell állni a kormánynak az új konvergenciaprogrammal. A közkassza „megfogása érdekében” már februárban döntött a kormány a minisztériumi kiadások zárolásáról, illetve a Széll Kálmán Terven felüli gyógyszerkiadások további 20-30 milliárdos csökkentéséről. Ez utóbbi konkrét intézkedéssé formálása meglehetősen nehezen halad.

A Széll Kálmán Terv már alaposan megvágta a gyógyszerkasszát. Emiatt idén és a jövő évben összesen 120 milliárd forinttal csökken a gyógyszerár-támogatás. Így 2012-ben a tavalyi 296 milliárd forint helyett már csak 219 milliárd költhető erre a célra, jövőre pedig már csak 170 milliárd. Ezt kéne most tovább faragni idén tíz-, jövőre további 30-40 milliárddal, mégpedig úgy, hogy – legalábbis a kormányzati kommunikáció szerint – a betegek számára ne dráguljon a gyógyszer. A szakmai lapokban kiszivárogtatott információk szerint a kormány részben növelheti a gyógyszerek minimális térítési díjait, másrészt további elvonásokkal sújthatja a gyártókat. Egyebek mellett a 2004 óta piacon lévő eredeti, azaz generikum nélküli gyógyszereket 15 százalékkal olcsóbban kellene adniuk. Lapunk úgy tudja: a kormányzat ugyanakkor több, a hazai gyógyszergyártók által megfogalmazott javaslatot is fontolgat. Az egyik ilyen már meg is valósult. A Széll Kálmán Terv szerint április elsejétől a koleszterinszint-csökkentők esetében csak hatóanyagot írhatott volna föl az orvos a receptre. A teljes lista ugyanakkor már csak öt hatóanyagra szűkült, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium néhány napja közleményben jelezte azt is, hogy a hatóanyag mellé odaírható akár a készítmény márkaneve is.

A hatóanyag-alapú felírástól eredetileg azt remélték, hogy a vérzsírcsökkentőkre költött 22 milliárdos támogatás 10 milliárdra apad. Szakértők szerint azonban azzal, hogy a márkanevet is lehet jelezni a recepten, valószínűleg elmarad a várt megtakarítás is.

A gyógyszerkassza további szűkítésével azért is baj van, mert a gyártók már nem akarnak több terhet vállalni, a cégek maguk pedig azt állítják, hogy már nem is tudnának többet. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese, Dávid Tamás lapunknak azt mondta: adataik szerint a gyógyszerár-támogatásra költött 100 forintból 25 forintot a gyógyszercégek fizetnek. Egy állami feladat ilyen mértékű refinanszírozása nemzetközi szinten is példa nélküli. – A cégekre nehezedő terhek miatt a mással nem helyettesíthető gyógyszerek kivonására is sor kerülhet, ez pedig súlyos egyéni és társadalmi következményekkel járhat – mondta Dávid Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.