Sukoró: Jöhet a vádemelés?

Szombaton van a határideje a sukorói telekcsereügy nyomozása lezárásának, amely minden bizonnyal meg is történt, hiszen Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője még az iratismertetés előtt közölte a Magyar Nemzettel, hogy nem hosszabbítanak.

A héten lezajlottak az iratismertetések, ám ha a gyanúsítottak indítványoznak is bármit, azokat alighanem elutasítják – erre lehet következtetni Keresztes Imre nyilatkozata alapján. Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori vezetője indítványozta, hogy az ügyben hallgassanak meg olyan politikusokat, akik találkoztak a kaszinóbefektetőkkel – nem nevesít, de nyilvánvalóan Orbán Viktorra és Martonyi Jánosra is utalt, akik tárgyaltak Ronald S. Lauderrel.

A sukorói kaszinóberuházás tervezett helyszíne
A sukorói kaszinóberuházás tervezett helyszíne FOTÓ: SZAKÁLY ATTILA

A nyomozás 2009 tavaszán indult, mint az iratokból kiderült, a Magyar Nemzet 2008 végi cikke alapján. Bejelentés és feljelentés nélkül indított vizsgálatot a Fejér Megyei Ügyészség, ennek eredményét továbbították a Legfőbb Ügyészségre, amely a Központi Nyomozó Főügyészségre tette az ügyet, de ezt nem indokolta. A nyomozó ügyészség akkor illetékes, ha kormánytagok vagy képviselők érintettek az ügyben.

A nyomozás már zajlott, amikor Schiffer András (jelenleg LMP-s parlamenti képviselő) 2009 júliusában bejelentést, majd három hónappal később feljelentést tett. Őt követte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése, amelyben az Oszkó Péter vezette Pénzügyminisztérium (PM) belső levelezőrendszeréből kinyomtatott e-mailekre és belső feljegyzésekre hivatkozik.

Az ügynek kilenc gyanúsítottja van: Tátrai Miklós, Markó Andrea a PM egykori helyettes államtitkára, Császy Zsolt, volt MNV jogi igazgató, Váry András, aki jelenleg is igazgató a vagyonkezelőnél, F. Zsolt értékbecslő, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, V. Bálint, Joav Blum ügyvédje, valamint telkeinek két előző tulajdonosa, akiket színlelt szerződés megkötésével gyanúsítanak. Egyikük 61, másikuk 71 éves hölgy. Joav Blum nem gyanúsított.

Az iratismertetés során az ügyészség mintegy hét órát biztosított az érintetteknek, hogy az 1100 napig tartó nyomozás 43 kötetnyi, 31 ezer oldalnyi dokumentumát megismerhessék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.