Kövér: Áder az én jelöltem

Nem volt formális elnökségi ülés tegnap a Fideszben, de szűk körű egyeztetés igen – Orbán Viktor és a párt meghatározó emberei beszéltek egymással az államfőjelölésről. Az egyik vezető fideszes politikus, aki Kövér László házelnökkel és Áder Jánossal is jó kapcsolatban van, munkatársunknak azt mondta: nincs még meg a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje.

„Függőben van a jelölés, az tűnik bizonyosnak, hogy vagy Kövér László, vagy Áder János költözik a Sándor-palotába, annak ellenére, hogy más-más okból, de egyikük sem ambicionálja a köztársasági elnöki széket.” Egy másik elnökségi tag hozzátette: Orbán Viktor Kövér Lászlót szeretné, a házelnököt kérte fel, neki azonban az államfői szerep „túl protokolláris, bár érzi a súlyát is”. Másrészt Kövér László „kiváló pártkatona”, ha Orbán Viktor kér tőle valamit, azt szolgálatnak tekinti. A házelnök szerint nem zavaró, ha pártpolitikus költözik a Sándor-palotába, sőt e szempontból egyetért aminiszterelnökkel – mondta forrásunk.

Fideszes források azt is megerősítették: Kövér László maga helyett Áder Jánost ajánlotta köztársasági elnöknek, az EP-képviselőt alkalmasabbnak tartja magánál. Ha a Brüszszelbe „száműzött” fideszes politikus vállalná, akkor előállna az a helyzet, hogy a legmagasabb közjogi méltóságok háromszögének pólusain a régi fideszes harcostársak állnának: Orbán miniszterelnök, Kövér házelnök, Áder államfő lenne.

Áder János forrásaink szerint „mérlegel”.Neki a Sándor-palota viszszatérést jelentene a magyar belpolitikai körforgásba, ahonnan a Schmitt Mária ante portas címmmel a Magyar Nemzetben közölt cikk után kikerült (az írás azt sugallta, hogy bizonyos konzervatív körök benne látták 2006 után a második választási vereséget elszenvedő Orbán utódát –a szerk.). Azóta viszont a miniszterelnök már különböző magyarországi belpolitikai feladatokkal bízta meg: Áder János koordinálta az igazságszolgáltatási és a választójogi reform kidolgozását a házelnökkel közösen. A fideszes EP-képviselőt nem sikerült elérni, de ismerői munkatársunkat arról tájékoztatták: Áder János „már megszokta Brüsszelt”, nem szívesen mozdulna, angolul intenzív kurzuson két év alatt jól megtanult. Tavaly ősszel, amikor felvetődött a neve, hogy esetleg az Országos Bírósági Hivatal elnöke lehet, a Népszabadságnak adott interjúban azt nyilatkozta: „butaság, kacsa”. Egyértelművé tette: lassan a félidejéhez ér a brüsszeli ciklusa, és ha elkezd egy munkát, azt szereti befejezni. Arra, hogy az sem lenne-e elég nagy kísértés, ha Orbán Viktor miniszteri bársonyszéket kínálna neki, Áder János megismételte: „nem tervezem, hogy a brüsszeli munkámat otthagyjam 2014 előtt”. A Sándor-palota nagyobb kihívás, akkor is, ha most elsősorban protokolláris feladatokat jelent. És Áder János is „jó pártkatona” – mondta forrásunk.Kövér László az Echo TV-ben tegnap este kijelentette, a jelenlegi kormány gyengítését, végső soron megbuktatását szolgálta a ballibeláris botránykeltés, Schmitt Pál megtámadása. Most már keresik a leendő elnök gyengéjét, hogy „beleharaphassanak” – tette hozzá. Arra, hogy már most megkezdődtek a személye körüli csatározások, úgy reagált, azt, hogy emlegetik a sajtóban, még nem nevezné csatározásnak. „Én világosan elmondtam, mit gondolok erről: nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha az a kollektív bölcselet, hogy én lennék a legalkalmasabb. De az én esetleges jelölésemnél van jobb személy, sőt több is – mondta. – Áder János alkalmas lenne, az én jelöltem ő. Eszem ágában sincsen barátom, régi harcostársam helyében eldönteni, hogy vállalja-e. De kiváló ember, ha vállalná, szívesen támogatnám” – közölte Kövér László, aki Áder János személyes körülményeire is utalt.

Olyan elnök kell, aki mindenkié

Olyan köztársasági elnökre van szükség, aki nem csupán a jobboldali szavazók számára fogadható el – jelentette ki Gyurcsány Ferenc csütörtökön, Szentesen. Teljesen érthető, ha a jobboldali többségű parlament a jobboldalhoz közel álló köztársasági elnököt választ, fontos azonban, hogy olyan személy legyen, akit azok is magukénak tudnak valamennyire érezni, akik nem jobboldali szavazók – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint sok ilyen személy van Magyarországon. Mint mondta, azt sem zárja ki, hogy a Fidesz politikusai között is van ilyen. A sajtóban lehetséges államfőként emlegetett Kövér László vagy Áder János azonban éppen olyan politikusok, akik soha nem ismerték el, hogy a Fidesz-féle jobboldalon kívül létezhet világ – fogalmazott a pártelnök. „Nem jó, ha az ország jelentős része úgy érzi, hogy az elnök nem az ő elnöke” –mondta Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök a következő államfőként elfogadhatónak tart egy jobboldali, konzervatív politikust, ha olyan személy, aki tudja, rajta kívül is van élet Magyarországon.

Nem vállalja köztársasági elnöki jelöltségét Für Lajos. Vona Gábor, a párt elnöke szerda délután, a Jobbik elnökségi ülése után jelentette be, hogy Morvai Krisztinát, a párt európai parlamenti képviselőjét és Für Lajos volt MDF-es országgyűlési képviselőt jelöli a Jobbik a köztársasági elnöki posztra. A párt tegnap esti közleménye szerint az egyeztetést követően kiderült, Für Lajos nem vállalja el a köztársasági elnöki jelölést, „neve így tévesen hangzott el”. A Jobbik sajnálattal, de tudomásul veszi a döntést. (MTI)

Kövérnek az államfői szerep túl protokolláris, bár érzi a súlyát
Kövérnek az államfői szerep túl protokolláris, bár érzi a súlyát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.