'Jó helyen van az ott, a Dunánál'

Nyílt levélben vette védelmébe az Országgyűlés épülete mellett álló József Attila-szobrot Radnóti Miklós költő felesége, Gyarmati Fanni.

A szobrot a Kossuth tér átépítésének részeként el kívánják mozdítani mostani helyéről. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumot Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter is aláírta. A szocialista politikus lapunknak elmondta: Radnóti özvegyével régóta személyes, „baráti, gondolkodó, olykor vitatkozó” kapcsolatot ápol, a nyílt levél megfogalmazásában segédkezett ugyan, de annak javaslata Gyarmatitól származik. „Nem egy faragványt védünk, hanem azt a szépséget, amelyet József Attilamegszemélyesít. Ez nem egy politikai nyilatkozat, nem egy petíció. Azoknak kíván ez a levél üzenni József Attila közelgő születésnapja alkalmából, akiknek jelent valamit a költészete” – mondta Hiller István.

Radnóti Miklós özvegyének aláírása
Radnóti Miklós özvegyének aláírása

„Azokhoz, akik döntenek József Attila szobrának ügyében. Tisztelt Döntéshozók! Azért írunk Önöknek, mert közeledik április 11., József Attila születésnapja, s mi azt szeretnénk, ha a költő szobra ügyében ez a nyilvánvalóan mindenki számára méltatlan és ostoba vita lezárulna. József Attila művészetét teljesen felesleges politikai huzavonák tárgyává tenni, az mindannyiunké, mindenkié, aki szereti a Szépet, az Értékest. Közös kincs, amit örökségként kaptunk, s kötelességünk továbbörökíteni a következőkre. Nem ismerünk olyan érvet, amely erősebb lenne ennél a kötelességnél, s amely kellő indokul szolgálna ahhoz, hogy a Magyar Országgyűlés épülete közelében emelt szobrát eltávolítsák, vagy akár csak elmozdítsák. Jó helyen van az ott, a Dunánál. Arra kérjük tehát Önöket, nem kétkedve, hogy éppúgy kedvelik és tisztelik József Attila verseit, mint mi, hogy döntésükkel az évfordulóra zárják le ezt a felesleges ügyet. Azt szeretnénk, amikor egy szál virággal vagy egy verset elmondva megállnak ott az emberek, semmimásra ne kelljen gondolniuk, csak egy nagyszerű magyar költőre. Most is meg az elkövetkezőkben is” – írta a levélben Radnóti Miklósné és Hiller István. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.