Nem hallgattak, kirúgták őket

Közéleti képzési programot hirdettek diplomás roma fiataloknak. A programba felvett húsz fiatal közül kettőt már ki is rúgtak, miután szóvá tették, hogy a kommunikációs tréninget a szélsőjobbhoz kötődő, a romákról gyakran uszító hangon beszélő Echo TV munkatársai vezetik.

Néhány hete megjelent egy felhívás az interneten. Közéleti képzési programba kerestek diplomás roma származású fiatalokat. A kezdeményezés mögött a Jezsuita Roma Szakkollégium, a Demokráciáért és Politikai Kultúráért Közhasznú Alapítvány, a Barankovics Alapítvány és a Balog Zoltán vezette Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság áll. Ez utóbbi kétmillió forinttal támogatja a képzést. A kétéves program célja, hogy a hallgatók jártasságot szerezzenek a közéleti, politikai ügyek kezelésében, megértésében, az újságírókkal való kapcsolattartásban. A képzés hetente egyszer, a Kodolányi János Főiskolán zajlik. A felvételt nyert húszfős társaság felmorajlott, amikor kiderült, hogy a kommunikációs gyakorlati tréninget az Echo TV munkatársai vezetik. Ezt közülük ketten szóvá is tették.

– Ez a televízió a szélsőjobbhoz szorosan kötődik, számos olyan műsort készített már, amelyben uszító módon beszéltek a cigányokról, veszélyes hordának, élősködőknek minősítve őket. Nem hiteles, ha épp ők akarnak romákat tanítani közéleti szereplésre. Tőlük tanuljam, hogyan képviseljem a népemet? – kérdi Márton József, akit azok után, hogy ezt szóvá tette, azonnal kirúgtak a képzésből. Ugyanez történt Nótár Ilonával is, aki csoporttársai előtt beszélt arról, hogy az Echo TV munkatársaitól nem szívesen tanulnak. – Az egyik előadás végén az adminisztrációért felelős munkatárstól, aki egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál dolgozik, megtudtuk, kik tartanak majd gyakorlati órát. Emiatt néhányan kifogással éltünk, de a program vezetője rövidre zárta a vitát, nem volt hajlandó lehetőséget adni arra, hogy erről a nagyon is evidens problémáról beszéljünk.

Márton József azt mondja: felszólalása után – s ezt más hallgató is megerősítette – a képzés vezetője kijelentette: nem kötelező a programban részt venni, ha valakinek nem tetszik az Echo TV, mehet, százötvenen állnak sorba, hogy bekerülhessenek. – A képzés vezetője aztán továbbította ellenérzéseinket a főtámogató, vagyis a jezsuiták felé, de Hofher József szerzetes anélkül, hogy megkérdezett volna minket, kirúgott bennünket – fogalmaz Márton József, hozzátéve: már az első alkalommal is feltűnt neki a képzés mérhetetlen egyoldalúsága. Példaként említi, hogy amikor kommunikációból a nonverbális jeleket tanulták, az oktató a hazugsággal kapcsolatos testbeszédet baloldali és liberális politikusok képeivel illusztrálta, míg az igazmondást kormánypárti politikusok fotóival. De ez végül is nem zavarta őt, azt gondolta, meghallgat mindenféle véleményt, de a szélsőjobbot – az Echo TV munkatársait vagy a néhai Csurka István tanácsadóját, Zárug Péter Farkast nem hajlandó elfogadni.

Nótár Ilona azt mondja, nem azért emel szót, mert őket előzetes megbeszélés nélkül elbocsátották, hanem mert a valódi kérdés az, hagyják-e, hogy ilyen megalkuvó, a jobboldal által sugallt cigányképet kritikátlanul elfogadó értelmiséget neveljen a kormány és a hozzá közeli civil szervezetek és egyházak.

A kirúgásokról a program egyik fő támogatójaként megjelölt Jezsuita Roma Szakkollégium döntött. Nótár Ilona – régi ismeretségükre való tekintettel – személyes hangú levélben fordult Hofher József jezsuita paphoz, aki a képzést az egyház oldaláról felügyeli. – A tanárok személyének kifogásolásakor az elveinkhez ragaszkodtunk, a legjobb lelkiismeretünk szerint cselekedtünk, mert nem csupán magunkért felelünk, hiszen egy roma közéleti képzésre jártunk, hanem azokért is, akiknek a munkánk során segíteni szeretnénk – mondja.

Szerettük volna a jezsuiták véleményét megtudni, miért nem volt lehetőségük a fiataloknak álláspontjuk kifejtésére. Hofher József atya azt mondta, kérdéseinkre választ találhatunk abban a válaszlevélben, amelyet Nótár Ilonának írt. Az atya kérésére ezt teljes terjedelmében közöljük:

„Őszintén sajnálom, hogy a képzés nem felel meg elvárásainak. Nyilván egyetemi évei után, számos képesítéssel a zsebében, más igényekkel érkezett hozzánk. Egyébként volt hallgató, aki doktori dolgozatára készülve úgy döntött, hogy ez a képzés most nem ad annyit számára, hogy a doktori munkáját elhalassza. Ilona! A szervezők szerint az elmúlt egy-két alkalommal számos alkalommal kifejezte, hogy csalódott a képzésben. A hallgatók körében destruktív, ha valaki szisztematikusan ilyen hangokat hallat. Ami az Echo TV-t illeti: a társaság felé semmilyen elkötelezettségem nincs. Egyébként most szüntették meg az egyik általunk szerkesztett vallási műsorunkat. Ennek ellenére eszem ágába nem jutott, hogy az RKK vezetői felé protestálva kértem volna a képzési terv átalakítását. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ebbe beleszóljak. Ez is a demokrácia része! Kedves Ilona! Őszintén tisztelem, szeretem! Higgye el, mindenben állandó politikai sandaságot sejtve, évtizedek óta protestálva, vélt vagy hamis sebekre hivatkozva, ez a tiltakozó stílus nem vezet sehova. Csak a megosztást szolgálja. Ettől a stílustól szenved a társadalom jó néhány év óta. Ilona! A képzés nyugodt folytatása végett és az ön lelki békéje miatt, fogadja el a döntést. Barátsággal, tisztelettel: Hofher József”

Nótár Ilona az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és a Társaság a Szabadságjogokért jogi segítségét kérte. A TASZ elvállalta ügyük képviseletét. 

num_article=1304625|num_paragraph=0|num_seq=0|num_picture=763813|txt_caption=Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár – kétmillió forinttal támogatják a programot|txt_author=Fotó: Reviczky Zsolt|txt_source=|txt_align=left|num_width=400|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.