Erős pártot faragnának az MSZP-ből

Mesterházy Attila magabiztosan őrizte meg az elnöki széket, sok új arc került be az új elnökségbe, az elnökválasztáson alulmaradt Szanyi is maradt. A Puch-korszaknak vége.

Önkritikus, az elmúlt szocialista kormányzások idején elkövetett hibákat elismerő beszédet tartott újraválasztása után Mesterházy Attila pártelnök az MSZP szombati, tisztújító kongresszusán. A budapesti Syma-csarnokban megtartott, egynapos rendezvény „könnyed hangulatban” telt, a felszólalók gyakran Schmitt Pál doktori fokozatával viccelődtek; Török Zsolt például „hogy schmitt, kedves küldöttek?” köszöntéssel kezdte a színpadon. A tanácskozás először elfogadta a különböző vezetői testületek elmúlt időszakról szóló beszámolóit, majd megválasztották a párt új elnökét. Mesterházy Attila a voksok 69,7 százalékát (258 szavazat) kapta, kihívója, Szanyi Tibor pedig a 373 érvényes szavazatból 115 voksot gyűjtött be.

Mesterházy köszöntőbeszédében arra kérte a párttagokat és a régi-új vezetőket, hogy álljanak mellé. „Ne mögém, hanem mellém, alkossunk együtt egy csapatot! Az én dolgom csapatkapitányként, hogy az egész csapatból kihozzam a maximumot. A tanácsot éppen úgy szívesen veszem majd, mint a kritikát. (…) Akkor tudunk előrehaladni, ha mindenki egy irányba húz” – fogalmazott Mesterházy, hozzátéve: olyan erős pártot kell faragni az MSZP-ből, mint amilyet Horn Gyula csinált.

A politikus ezt követően hangsúlyozta, hogy a pártnak szembe kell néznie a múlttal, és le kell vonnia a következtetéseket. „Csak egyértelmű és egyenes mondatokat fogok mondani” – mondta, és sorolta is: hiba volt, hogy a Medgyessy-kormány idején túl sokat ígértek (még ha az orvosok és a nyugdíjasok jól jártak is a kiigazításokkal), hiba volt Szili Katalint jelölni államfőnek, mert nem lehetett mögé parlamenti többséget állítani, ahogyan hiba volt a választási és a későbbi kormányprogram közötti hatalmas különbség is 2006-ban. „Mindig nyíltan és őszintén kell beszélni az országról, nyilvánosan és zárt körben egyaránt” – mondta, utalva az őszödi beszédre. E mondata erős tapsot kapott. Mesterházy beszélt a 2006. októberi eseményekről is, hangsúlyozva: aki jogsértést követ el, akkor is felelősségre kell vonni, ha fekete kapucniban támadja, és akkor is, ha egyenruhában védi a rendet.

Mesterházy szólt a korrupcióról is, de az érintettek nevét egyszer sem mondta ki. Arról beszélt, hogy a párt immunrendszere nem volt kellően erős ahhoz, hogy a nyerészkedő politikusokat kivesse magából. „Ez a párt tisztességes emberekből áll” – fogalmazott, újabb erős tapsot kiváltva. A pártelnök kiemelte, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása számos eredményt is hozott. Megduplázódott az autópályák hossza, felújítottak háromszáz iskolát, többen szereztek diplomát, mint korábban bármikor, új mentőállomások nyíltak, a mezőgazdaság ezermilliárdos támogatáshoz jutott, települések ezrein aszfaltozták le az utcákat, bővültek a csatornahálózatok, sikeres volt a panelprogram, nyolc év alatt megduplázódott az átlagbér és az átlagnyugdíj, háromszorosára emelkedett a családi pótlék, és tíz százalékkal csökkent a jövedelemkülönbség a legszegényebbek és a leggazdagabbak között. „Akkor befektetésre ajánlott volt az ország, ma a bóvli kategóriában szerepel” – tette hozzá.

Mesterházy a jövőről azt mondta: amikor négymillió ember él a létminimum közelében, felelős baloldali pártra van szükség. Három dolgot sorolt fel, amely számára és az MSZP számára a legfontosabb: tanulhasson mindenki, hogy esélyt és lehetőséget kapjon a boldogulásra. Dolgozhasson mindenki, végül: mindenki megőrizhesse az egészségét, és meggyógyulhasson, ha beteg. „Nem tudjuk, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelöltünk, de ma még nem is kell tudnunk. Erős párt, erős program, erős szövetség és erős jelölt. Ez a helyes sorrend. (…) 2014-ben az lesz a jelöltünk, akivel nyerni tudunk” – fogalmazott Mesterházy Attila.

A kongresszus ezt követően a további tisztségviselőkről döntött: elnökhelyettesnek Simon Gábort választották (Balogh András visszalépett), alelnököknek pedig a borsodi pártelnök Gúr Nándort, illetve a budapesti frakcióvezető Horváth Csabát szavazták meg. A választmány első embere, egyedüli jelöltként a szegedi polgármester, Botka László lett. A pénzügyi ellenőrző bizottság élén Tukacs István újrázott, az országos etikai egyeztető bizottság új vezetője Bárándy Gergely, az újonnan megalakított országos etikai ügyek tanácsát pedig Steiner Pál vezeti a következő két évben.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az új elnökséget csak több forduló után tudták megtölteni, végül a névsor az alábbi lett: Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Teleki László, Varga László, Winkfein Csaba, Tóth Bertalan, Bangóné Borbély Ildikó és Demeter Márta, de helyet kapott az eredetileg elnöknek és elnökhelyettesnek is (sikertelenül) induló Szanyi Tibor is. A XIII. kerületi egyéni képviselő lapunknak azt mondta: mindenkinek joga van megérteni és meg nem érteni egy programot.

Vége a Puch-korszaknak, Velez az új pártigazgató

Nem vállalt semmilyen szerepet és tisztséget az új szocialista felső vezetésben Puch László, sőt a pártigazgatói posztot is átadta. Korábban a Népszabadság már megírta, hogy az MSZP meghatározó politikusának számító Puch már jelezte a tagságnak, hogy a tisztújítás során jelöléseket, ajánlásokat nem kér; el is vállalta a jelölőbizottság elnöki posztját, amely kizárja, hogy induljon bármilyen posztért. Puch azt is világossá tette korábban különböző fórumokon, hogy a Baranya megyei pártelnökséget még vállalja a következő sorcseréig (meg is erősítették a poszton), de pártigazgatói feladatokat – ha az újonnan felálló MSZP-vezetés e pozíción is változást szeretne – kész átadni másnak. A pártigazgatót a pártelnök javaslatára az országos elnökség nevezi ki.

Információink szerint az új elnökség tartott is már egy rövid ülést a kongresszus estéjén, amelyen eldöntötték, hogy Puch utóda a pártigazgatói székben Mesterházy Attila eddigi kabinetfőnöke, Velez Árpád lesz. Az új pártigazgató 1977-ben születt Móron, középiskolai tanulmányait Ausztriában, Grazban fejezte be, jelenleg a Wirtschaftsuniversität Wien hallgatója. Önéletrajza szerint kiválóan beszél németül, angolul, oroszul. Az MSZP I. kerületi elnöke, a Budavári Önkormányzat képviselője, a Mesterházy Attila alapította Harmadik Hullám Platform egyik alelnöke. (Sz. T. L.)

Mesterházy Attila kétharmados fölénnyel győzött
Mesterházy Attila kétharmados fölénnyel győzött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.