Majtényi: Megmondtam, hogy ez lesz

2009-benmegmondtam, hogy ez lesz, a Class FM és a Neo FM díjcsökkentést kap majd, hogy ne kelljen kifizetniük a frekvenciáért az irreálisan magas vállalási összeget – nyilatkozta a NépszabadságnakMajtényi László alkotmányjogász, aki 2009 őszén mondott le az Országos Rádió- és Televíziótestület elnöki posztjáról.

Majtényi a lemondásával tiltakozott az ellen, hogy az akkori médiahatóság fideszes, kereszténydemokrata és szo cialista delegáltjai a Sláger frekven ciáját a Neo FM-mel pályázó FM1 Konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát az akkor Fellegi Tamás érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. Majtényi László már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen.

Az Origo internetes portál számolt be arról, hogy az ORTT jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat, pedig a rádiók ezekre az összegekre hivatkozva kapták meg a frekvenciákat a 2009-ben nemzetközi vihart is kavaró pályázaton.

A két cég pályázati anyagában azt vállalta, hogy az első két évben fix összegű díjat fizetnek, majd 2011. július elsejétől az előre meghatározott 200 millió forintos alapdíj felett befizetik bevételük mintegy felét. A Class FM tulajdonosai a bevétel 55 százalékát ajánlották fel, a Neo FM pedig az 50 százalékát. Ehhez képest a többi pályázó bevételének jóval kisebb hányadát ajánlotta fel.

Majtényi László szerint nem kellett jósnak lennie ahhoz, hogy 2009-ben lássa, hogy mi fog történni.

– A díjcsökkentés mellett azt is mondtam, hogy az új médiatörvénybe majd azt is beleírhatják, hogy nem így és nem ekkora összeget kell majd fizetnie a Class FM-nek és a Neo FM-nek – közölte Majtényi, aki szerint már akkor is nyilvánvalóan látható volt, szemérmetlen csalás zajlott a rádiófrekvenciák ügyében. A médiahatóság eljárása azon a feltételezésen alapult, hogy a magyar társadalom mindent eltűr. Az alkotmányjogász nyilvánvalóan jogtalannak tartja, hogy a médiahatóság nem hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyivel csökkentette a két kereskedelmi rádió által fizetett díjat. Ez bírósági úton kikényszeríthető, és biztos lesz, aki ebben az ügyben bírósághoz fordul – mondta Majtényi László.

Az NMHH szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a médiatörvény írja elő a hatóság számára, hogy minden műsor-szolgáltatási szerződést hatósági szerződéssé alakítsanak. A médiatörvény alapján a helyi, körzeti és országos rádiók és televíziók új médiaszolgáltatási díját az adott médium vételkörzetének nagysága és az abban élők vásárlóerő-indexe alapján kell meghatározni. Ez a díjszámítási módszer arányosabb és igazságosabb a korábbinál. A szerződések átalakítása után az jelenthető ki, hogy a helyi, körzeti és országos rádiók és televíziók 80 százaléka jobban járt, csökkent az általuk fizetendő műsor-szolgáltatási díj összege. A szóvivői iroda a Class FM és a Neo FM szerződésének átalakításáról, az általuk fizetendő díj csökkentéséről nem közölt adatokat. Ezt azzal indokolták, hogy a törvény előírása szerint a szerződő fél kérheti az általa fizetendő díj összegének titokban tartását, és ezt mind a két médium igényelte is.

Lapunk több médiajogászt és adatvédelemmel foglalkozó jogászt is megkérdezett, s egybehangzóan azt állítják, hogy a médiumok által a hatóságnak fizetett díj összegét nem lehet titokká minősíteni, hiszen az állam tulajdonában lévő frekvenciát használnak, és ezért meghatározott összeget fizetnek az államnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.