Csak Schmitt

Az előzmények után nem várt, gyökeres fordulatot vett csütörtökön a Schmitt-ügy.

Az egyetem a tényfeltáró bizottság jelentése után 24 órás hallgatást követően villámgyorsan intézkedett: reggel a doktori tanács 16:2-es szavazataránnyal a doktori fokozat visszavonását javasolta, amit azután a szenátus az estébe nyúló ülésén 33:4 arányban meg is szavazott. Tulassay Tivadar rektor úgy fogalmazott: a dolgozat „a tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített értekezés szakmai-etikai kritériumainak nem felel meg”, ezért a címet a szenátus viszszavonja.

A Semmelweis Egyetem – amelynek már így is érzékelhető hazai és nemzetközi presztízsveszteséget okozott az egynapos hatásszünet – nem vállalta tovább a voltaképpen az intézménytől függetlenül kialakult botrány terhét (Schmitt Pál még a Testnevelési Egyetemen szerezte a doktoriját, amely csak 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején elindított egyetemi integráció keretében vált az SE részévé), a köztársasági elnökkel pedig a lehetőségek határain belül „úriemberként viselkedtek”, azaz módot és időt hagytak neki, hogy önként mondjon le a doktorságról. Mivel az elnök, illetve a döntésbe egy szintén gáláns gesztussal bevont humán tárca nem lépett (utóbbit Tulassay elmarasztalólag szóvá is tette), az egyetem a saját hatáskörében, az egyetemi autonómia sáncain belül oldotta meg a kérdést: a laikusok számára is nyilvánvalóan plagizált dolgozatról kimondta, hogy annak alapján 1992-ben sem lehetett érvényesen doktori címet szerezni, és megfosztotta a fokozattól a szerzőt.

Az ügy erkölcsi és politikai konzekvenciáit e ponttól Schmitt, illetve a mellette mindvégig kiálló kormány és kormánypárt kénytelen kezelni. Schmitt Pál szerdán Szöulból még azt üzente haza, hogy nem mond le, de a szenátus döntése után elfogyott a mozgástere. Miután elmozdítására gyakorlatilag nincs mód, mindenki számára az lenne a legkedvezőbb megoldás, ha lemondana. Kérdés, megteszi-e ezt a szívességet Orbán Viktoréknak. Hiába ugyanis a mellette immáron csak ímmel-ámmal kiálló hivatalos nyilatkozatok, az ügy ráégett a kormányra és a Fideszre, és egyre gyorsabb megoldást sürget.

A forgatókönyveket minden valószínűség szerint már Orbán Viktor „játssza le” az elnökkel, és vannak olyan hírek, hogy a tegnap este hazautazó Schmitt a frankfurti repülőtéren telefonon beszélt a kormányfővel. Sokan úgy vélik, valójában már csak annak formáját kell kidolgozni, miként is jelentsék be a lemondását úgy, hogy az a lehető legkisebb presztízsveszteséget okozza. Minden valószínűség szerint az lesz a hivatalos indok, hogy „a méltatlan politikai támadások” már az elnöki hivatal tekintélyét és Magyarország presztízsét veszélyeztetik. Ugyanakkor hallani olyan híreket is, hogy a helyzet ennél valamelyest kiszámíthatatlanabb, többen arra utaló jeleket vélnek ugyanis fölfedezni a köztársasági elnök magatartásában, hogy „önjáró lett”.

Tulassay Tivadar az egyetemi szenátus döntését ismerteti
Tulassay Tivadar az egyetemi szenátus döntését ismerteti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.