Az őrök és a nagypolitika

Egész nap Schmitt Pál doktori címének visszavonására vártak a Hallgatói Hálózat (HaHA) aktivistái a Semmelweis Egyetem rektori hivatala előtt.

A tüntetők még szerdán kezdtek ülősztrájkba a hivatalban, követelve a plágiumgyanúba keveredett államfő címének visszavonását; további akciókat helyezve kilátásba arra az esetre, ha követelésüket nem teljesítené az egyetemi szenátus.

Többtucatnyi aktivista már délelőtt a hivatalnál gyülekezett; sikerként értékelték és tapssal fogadták az egyetem doktori tanácsának döntését, amely szerint a szenátusnál kezdeményezik Schmitt Pál doktori címének visszavonását. A szenátus délután három órakor kezdődött ülésére visszatértek, de az előzetes ígéretekkel ellentétben késő délutánig nem engedték be őket a biztonsági őrök, a rektorral sem tárgyalhattak. A tüntetők időhúzásnak nevezték, hogy a szenátus a 19. napirendi pontként tárgyalta a Schmitt-ügyet, és arra gyanakodtak Barcza Dániel aktivista elmondása szerint, hogy az egyetem a kifárasztásukra játszik, illetve arra, hogy megvárják az esti híradókat a döntéssel. (Tény ugyanakkor, hogy a szenátus éppen csütörtökön választott új rektort; ennél a pontnál egyébként Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is részt vett az ülésen, de a tüntetőket elkerülte.)

– Nem csak a saját sikerünk, hogy az egyetem végre felvállalni látszik a plágiumügyet, inkább gyújtóláng lehettünk az ügy előremozdításában – nyilatkozta lapunknak Fatér Ambrus aktivista. Ilyen ügyekben azonban inkább a nagypolitika dönt szerinte, ezt vetítette előre, hogy a Magyar Nemzet Online már szerda este beharangozta az államfő lemondását, ami „predesztinálni látszik Schmitt Pál sorsát”. Mindenesetre valamit azért sikerült hozzátenniük a történethez, ezt feltétlenül sikernek tartják.

Kérdésünkre – a felsőoktatási keretszámok csökkentése elleni tiltakozásuk (az első hazai egyetemfoglaló akciók) után miért éppen az államfő plágiumügyében mozgósítottak – Fatér Ambrus azt felelte, ebben az esetben is sérülni látják az egyetemi autonómiát; a Semmelweis Egyetem ugyanis szerintük nem saját döntést hozott a plágiumügy kezelésekor. Nemcsak az egyetem, hanem közvetlenül a hallgatók érdeke is sérül, tette hozzá; a botrány leértékeli a diploma, a doktori disszertáció jelentőségét és általában az érdemi tudományos tevékenységet – nyilatkozta lapunknak Fatér Ambrus. Az ülősztrájk mint nyomásgyakorlási eszköz választását azzal indo-

kolta: „hiszünk abban, hogy aktív politikai szerepvállalással, civil aktivizmussal lehet egy ország sorsát, politikai döntéseit befolyásolni”. Ez az akció szerinte ugyanis nem csak a köztársasági elnök doktori címéről szól: arról is, hogy vállaljunk felelősséget saját ügyeinkért. A HaHa feltett célja ugyanis, hogy hosszú távon politikai és civil aktivizmusra buzdítsa a felsőoktatásban részt vevőket.

Fatér Ambrus egyike volt annak a tucatnyi aktivistának, akik a rektori hivatalban töltötték a szerda éjszakát. Beszámolója szerint az egyetem részéről kompromisszumkészséget tapasztaltak. Voltak ugyan kisebb feszültségek, de végül egy kríziskommunikátor közvetítésével kaptak kávét, rendeltek nekik pizzát, és biztonsági őrök őrizték az álmukat.

HaHások
HaHások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.