'Az elnök önjáró lett'

„Annak, hogy Schmitt Pál lemond-e, és mikor, a miniszterelnök úr és a köztársasági elnök úr között kell eldőlnie” – mondta a Népszabadságnak egy a belső folyamatokra rálátó forrás a Semmelweis Egyetem döntése nyomán.

A kormánypárti politikus tudomása szerint „az ügy nem egyszerű, mert az elnök önjáró lett, egyelőre nem hallgat senkire”.

– Az természetes, hogy Szöulban vagy a repülőgépen, Mongólia fölött, a levegőben, nem mondhat le egy államfő. De elhatározásra kell jutnia. Ez ugyanis már nem a személyéről szóló döntés. Mérlegelnie kell, mennyit árt Magyarországnak, a kormánynak, ha nem távozik a Sándor-palotából – közölte forrásunk. Egy másik ismert politikus a kormányoldalról azt mondta: ha Schmitt Pál esetleg a távozás mellett döntene, „az akkor semmegy egyik óráról a másikra”. A szcenárió az lehet, hogy az államfő először konzultál a miniszterelnökkel – telefonon állítólag már egyeztettek, amikor az elnök tegnap este a frankfurti repülőtéren átszállt –, aztán a Fidesz- és a KDNP-frakcióval, majd az ellenzéki frakciókkal, és azt követően nyújtja be az Országgyűlésnek a lemondását.

Hogy Schmitt Pál tegnap még nem kívánt lemondani, az is bizonyítja, hogy az elnöki hivatal mára két meghívót küldött a sajtó képviselőinek, s tegnap délután még mindkettőt úgy tervezték, hogy Schmitt köztársasági elnöki minőségében lép a nyilvánosság elé. Elképzelhető azonban, hogy lemondják a részvételt. Ezek helyett az elnök inkább egy másik, igaz, nem nyilvános eseményre készülhet: valószínű, hogy ma személyesen is beszél majd Orbán Viktorral, aki egyébként tegnap – még a szenátus döntése előtt – az ügyről azt nyilatkozta, hogy „amagyar alaptörvény szerint az elnök személye sérthetetlen, és én ehhez tartom magam”.

A Fidesz vezérkarában ugyanakkor sokáig nem volt egységes álláspont arról, hogy Schmitt Pálnak le kellene mondania. Viszont a Semmelweis Egyetem szenátusi tanácsának a döntése után megeshet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a gyors lemondás mellett teszi le a voksát. Ugyanakkor van olyan elnökségi tag, aki kedden, a SOTE vizsgálóbizottsági jelentésének a közzététele után is arra hívta fel a figyelmet: Schmitt Pált ismegilleti az ártatlanság vélelme, és ha az egyetem javasolja is a doktori cím megvonását, az államfő bírósághoz fordulhat.

Lázár János a nap folyamán az MTI jelentése szerint nem akart nyilatkozni az ügyben, végül többszöri, a személyes véleményét firtató kérdésre azt mondta: „Nincs jelen pillanatban olyan véleményem, amelyet megosztanék önökkel, azért sem,mertMagyarország köztársasági elnökéről van szó, a magyar köztársasági elnöki intézményről, ez pedig nem a kapkodásnak a műfaja jelen pillanatban”.

A Kereszténydemokrata Néppárt budapesti elnöke, Szalma Botond bocsánatkérésre vagy lemondásuk megfontolására szólítja fel azokat a politikusokat, akik az államfő kisdoktorija ügyében „az igazság kiderítése helyett abban ügyködtek, hogyan lehetne eltussolni ezt a botrányt”.

Mindez azt jelzi: a kormánypártok soraiban ellentmondásos a Schmittügy megítélése, de a fideszes, KDNP-s képviselők nagy része most már a lemondást látja az egyedüli megoldásnak. Az egyik kormánytag lapunknak azt mondta: „Sokkal előbb le kellett volna mondania Schmitt Pálnak”. Kérdésünkre, hogy a plágiumügy mely fázisában, a politikus úgy válaszolt: nem lehet eseményhez kötni, de az egyetemi vizsgálóbizottság jelentésének ismeretében Szöulban mindenképpen az utolsó pillanat volt, amikor még méltósággal vonulhatott volna viszsza. A lapunk által megkérdezett kormánypártiak kivétel nélkül egyetértettek a Magyar Nemzet általmegjelentetett vezércikkel, amelyet – tudomásuk szerint legalábbis – a lap úgy publikált, hogy nem kapott semmilyen előzetes jelzést a Fidesz részéről.

– A Fidesz, amikor lezártnak tekintette az ügyet a maga részéről, a lemondás ellen foglalt állást. Azzal pedig, hogy Réthelyi Miklós humán csúcsminiszter visszaküldte az egyetemnek a borítékot felbontatlanul, a kormány részéről is jelezték, nincs további tennivalójuk. De olyan nagy volt a jobboldalon az elvi felháborodás és a tudományos körök részéről is a nemtetszés, hogy a botrány parttalanná kezdett válni. És már nem „csak” az államfői intézményt rombolja a plágiumügy, hanem az ország tekintélyét is, a tudományos fokozatok hitelét – magyarázta egyik forrásunk, emlékeztetve Pálinkás József MTA-elnök közleményére. Az egyik kormányzati szereplő lapunknak azt valószínűsítette: ha le is kell mondania Schmitt Pálnak, nem hiszi, hogy Martonyi János költözne a Sándorpalotába. Orbán Viktornak ugyanis szüksége van külügyminiszterére. A jobboldalon és a kormányoldalon Vizi E. Szilveszternek, az MTA volt elnökének lehet esélye – mondták munkatársunknak.

Most minden a miniszterelnök és az államfő között dől el – mondják fideszes forrásaink
Most minden a miniszterelnök és az államfő között dől el – mondják fideszes forrásaink
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.