Szamizdatban terjesztik a cenzúrázott írást

Láttamozás hiányára hivatkozva szedték le a Heti Válasz hírportálján megjelent, Schmitt Pál másolt doktorijáról szóló kritikus jegyzetet. Stumpf András, a hetilap újságírójának Hajrá, Elnök úr! című, az államfőt bíráló írása kedd délután jelent meg, de néhány óra múlva onnan eltávolították.

Addigra azonban már késő volt: több blog- és hírgyűjtő is átvette, szerdán a Google keresője több száz találatot dobott ki a cikk címére. Az eset iróniája, hogy a másolt kisdoktoriról szóló cikk is másolatokban terjed: a „kopipésztelt” jegyzetet már több százan osztottákmeg, és aHeti Válasz Facebook-oldalát is elárasztották a másolatokkal. A főszerkesztő, Borókai Gábor a hetilap honlapján jegyzetben reagált. „Stumpf András tegnapi publicisztikáját visszavontam, amint megtudtam, hogy szerkesztői láttamozás nélkül került ki a Heti Válasz online oldalára. Nálunk nem szokás, hogy fontos ügyekben a szerző – legyen az akár a főszerkesztő is – ne konzultálna kollégáival, lévén a Heti Válasz műhely. Most mégis így történt. Az első benyomást persze nem lehet másodjára megszerezni, főként nem az újságírásban. Most mégis erre teszek kísérletet”

– írja, majd jegyzetében a Schmitt-ügy erkölcsi vonatkozásait boncolgatja, mondván, „az akkori könnyített dolgozatírás és könnyített elbírálásma súlyosbító körülmény. A politikai térben a lopásnak, a csalásnak és mindenféle gazemberségnek túlzó,mégis könnyen megérthető vádját hozza magával. Azt üzenve, hogy bár mindannyian egyenlőek vagyunk, azért vannak közöttünk egyenlőbbek. És ez rossz üzenet.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.