Kapaszkodik az elnök

Schmitt Pál nem mond le, a felsőoktatásért felelős miniszter – noha erre joga és oka is lenne – nem vizsgálódik, a Semmelweis Egyetem pedig – nem kis részben a most már egyre jelentősebbnek tűnő Hallgatói Hálózat erőteljes föllépésére – mára összehívta az egyetemi tanácsot.

Ott pedig már valamit mondaniuk kell. Ezek a plágiumbotrány legfrissebb „fejleményei”.

Kissé részletesebben: a Szöulban magyarországi atomipari befektetések útját egyengető köztársasági elnök tegnap az MTI tudósítójának kijelentette, hogy a tényfeltáró vizsgálat valójában őt erősítette meg, a lemondás pedig meg sem fordult a fe jében. (Emlékeztetőül: Schmitt Pál a plágiumvád nyilvánosságra kerülésekor határozottan állította, hogy nem plagizált, és a 180 oldalas „törzsanyagon” felüli rész teljes mértékben az ő munkája, ez utóbbiról az ügyet vizsgáló bizottság azt közölte, hogy 16 oldal szó szerinti másolat egy német tudós művéből.) Az államfő ugyanakkor sértődötten tette szóvá, hogy őt nem illette meg az ártatlanság vélelme.

Réthelyi Miklós, a felsőoktatást is felügyelő Nefmi minisztere ugyanakkor felbontatlanul küldte vissza a hozzá állásfoglalás céljából eljuttatott vizsgálati jelentést, mondván: valójában nem az ő dolga lenne, hogy a bebizonyosodott plágiumvád után a doktori címet visszavonja. Ezt sokan a hatályos felsőoktatási törvényre hivatkozva megkérdőjelezik.

A felelősséget tehát egyelőre mindenki hárítaná magától, ugyanakkor az egyetem mindenképpen lépéskényszerbe került Réthelyi visszapassza miatt: a szenátusnak valamit most már mondania kell a jogelőd Testnevelési Egyetemen kiadott, az eset időpontjában hatályos formai és tartalmi előírásoknak sem megfelelő doktori címről. Hamarosan a szerzői jogi következményekkel is foglalkozni kell. Ha az ügy polgári peres eljárásban bíróság elé kerülne, az államfőnek igen kellemetlen következményekkel kellene szembesülnie.

Schmitt Pál és a kormány mindenesetre nyugodt, ami – tekintve, hogy ebben a pillanatban autonóm egyetemi testületek kezében van a doktori cím sorsa – nem tűnik minden szempontból indokoltnak. Viszont az indulatok forrnak: a Hallgatói Hálózathoz tartozó diákok felháborodásukat demonstrálandó ülősztrájkba kezdtek a Semmelweis Egyetem rektori hivatalánál, s nyilván ennek következményeképp is mára összehívták az egyetemi tanács ülését. Biztos, ami biztos, néhány hallgató az épületben töltötte az éjszakát. Az MSZP népszavazás kiírását javasolja annak eldöntésére, hogy Schmitt Pál maradjon-e az ország köztársasági elnöke, az LMP pedig arra a kormánypárti kampányígéretre hivatkozva, amely szerint a Fidesz „véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a kormány közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát akadályozza saját hatalmi ambícióitól vezérelve”, a teljes tényfeltáró jelentés nyilvánosságra hozatalát követeli, különös tekintettel a vizsgálóbizottság egyetlen külső tagjának eddig titokban tartott különvéleményére. Az ügynek megvan az első áldozata is. Kirúgták az állásából azt a fiatalembert, aki a keddi, Schmitt lemondását követelő flashmob egyik szónoka volt.

Lefekvés előtt az ülősztrájkolók
Lefekvés előtt az ülősztrájkolók FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.