„Nem vagyok az új Tocsik”

Sajátos módon nem kívánja sem elismerni, sem érdemben cáfolni az Állami Számvevőszék, hogy jelenleg az intézmény alkalmazásában áll-e Csapó Ágnes, a Priv-Invest gazda sági tanácsadó cég egykori ügyvezetője és jelenlegi kisebbségi tulajdonosa. A kérdés azután merült fel, hogy Harangozó Tamás szocialista képviselő közérdekű adat megismerése iránti kérelmet nyújtott be az ügyben az ÁSZ elnökéhez, a korábban fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlóhoz. A hivatal vezetője viszont azzal hárította el az egyébként elismert gazdasági tanácsadó foglalkoztatására vonatkozó megkeresést, hogy az ÁSZ munkatársainak nemcsak szakmai és szervezeti függetlenségét kell – az alaptörvényben is rögzített módon – biztosítani, de a külső befolyásoktól való mentességet is meg kell őrizni. Harangozó szerint az ÁSZ elnökének ezzel szemben kötelessége lenne kiadni a vonatkozó információt, amelyet, ha Domokos nem tesz meg, a szocialista politikus bírósághoz fordul.

A Népszabadság is megkereste az ügyben a számvevőszéket, az ÁSZ sajtóosztálya azonban lapunk kérdéseit is elhárította, mondván, az „olyan személyes adatot tartalmaz, amelynek beazonosítására az ÁSZ nem jogosult”. Az viszont meglehetősen bizonyosnak tűnik, hogy Csapó Ágnes valóban az ÁSZ alkalmazásában áll. Hívásunkra a központ készséggel kapcsolta a szobáját; igaz, az érintett nem vette fel a telefont. Közvetlen munkatársa szerint épp betegség miatt van távol a hivataltól. Csapó Ágnest más platformokon is hiába kerestük, nem sikerült utolérnünk.

A számvevőszék jogi értelemben ugyan követhető, de tartalmilag mégis megkérdőjelezhető titokzatossága mögött (hiszen az elismert szakember alkalmazása kapcsán a pikánsnak ható egykori kapcsolódásokon túl semmilyen összeférhetetlenség sem áll fenn) feltehetően az húzódhat, hogy politikai támadási felületet adhat a tény: Csapó Ágnes annak a Priv-Invest Kft.-nek volt az ügyvezetője és jelenlegi kisebbségi tulajdonosa, amely a kormányváltás előtti hónapokban kirobbantott, úgynevezett „kötvényügy” egyik kulcsszereplője volt.

Emlékezetes, utóbbi kapcsán még Tóth Károly akkori szocialista képviselő tett be- és feljelentéseket, mert visszásnak tartotta, hogy a cég több – túlnyomó többségében fideszes – önkormányzattal kötött szerződést, elsősorban értékpapírok forgalmazásával kapcsolatban. A szocialisták akkor az egymilliárd forintot is elérő sikerdíjról beszéltek, amelyet Csapó – mint akkori ügyvezető –rendre cáfolt. Hangsúlyozta, hogy a Priv-In vest huszonöt önkormányzat 60-80 milliárdos befektetéseit kezeli csupán. „Nem vagyok az új Tocsik Márta (…) Badarság, hogy a Fidesz szervezné a kapcsolataimat. Az önkormányzatok ajánlanak egymásnak, és közöttük csak akkora arányban vannak fideszes vezetésű települések, mint az országban általában” –fogalmazott egyik akkori nyilatkozatában Csapó. Tény, hogy az ügyben a PSZÁF, az ÁSZ és az akkori adóhatóság is vizsgálódott, de a társaság működését mindig a szabályozási környezetnek és a jogszabályi előírásoknak megfelelőnek mondták ki.

Domokos László
Domokos László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.