Egyre bővül az eladásra szánt honvédségi ingatlanok listája

Százhétre nőtt az előzetesen ismertté vált nyolcvannyolcról azon ingatlanok száma, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium értékesíteni szeretne, és a számuk folyamatosan növekszik – tudta meg a Népszabadság.

Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban az ingatlanok feleslegessé válását a haderőrendszer átalakulásával magyarázta, és hangsúlyozta: az ingatlaneladásokból befolyó pénzt a Honvédelmi Minisztérium különleges kormányengedéllyel magánál tarthatja, azaz nem kell az összeget a központi költségvetésbe visszafolyatni.

Az egyik eladásra váró honvédségi ingatlan Budapest II. kerületében
Az egyik eladásra váró honvédségi ingatlan Budapest II. kerületében

A bevételt várhatóan honvédelmi célokra, azaz fejlesztésekre fordítják. Az ingatlanok értékesítésére a honvédelmi tárca egyik cégét, a HM Ei. Zrt.-t jelölték ki koordinátornak. A részvénytársaság megbízási keretszerződést is kötött a minisztériummal az értékesítéssel kapcsolatban, a HM Ei feladata, hogy értékelje az ingatlanpiaci lehetőségeket, majd versenyeztetéssel és árveréssel a lehető legtöbb bevételt biztosítsa az eladásokból. Bevételi előirányzatot, azaz egyfajta minimumösszeget a tárcavezetés nem állapított meg, és valójában pontos határidőt sem szabott meg az értékesítésre; de biztos, hogy még ebben az évben eladják az ingatlanok többségét.

Borbíró Zoltán, a HM Ei igazgatóságának elnöke korábban lapunknak azt mondta: az ingatlanpiac jelenleg valóban gyenge, de remélik, hogy a piac megnyitásával a gazdaságot is élénkíteni tudják. „Az értékesítés során a rendszerbe számos féket és kontrollt építettünk be ahhoz, hogy megfelelő áron lehessen értékesíteni az ingatlanokat. Profi szakemberekből álló munkacsoport végzi a felmérést” – közölte Borbíró.

Az értékbecslés folyamata jelenleg is tart (információink szerint az értékbecsléseket az OTP Jelzálog Bank és az FHB Ingatlan Zrt. végzi), ezért teljes és remélt összegről még nem lehet nyilatkozni. Mivel azonban az értékesítendő ingatlanvagyon rendkívül jelentős, adott esetben többmilliárdos bevételre is szert tehet a szaktárca.

Hende Csaba honvédelmi miniszter is hasonló összegről beszélt egyik korábbi nyilatkozatában, hozzátéve: a jelenlegi piaci helyzet ellenére a nagyon olcsó és a nagyon drága ingatlanokat szerinte most jó áron el lehet adni.

Az értékesítésre szánt ingatlanokat korábban honvédelmi célokra hivatalosan is feleslegessé nyilvánították, egy részüket ingyenesen adják át az arra igényt tartó és hasznosítani tudó önkormányzatoknak. A százhét eladásra szánt ingatlan között laktanyák, üdülők, alagsori lakások (nem lakáscélúak) és földterületek is vannak. Aszódon egyebek között egy élelmiszerbolt és egy szálló, Baján több külterületi objektum (a többi között egy út), egy balatonboglári csapatpihenő, egy dabasi „anyaggödör” és több parasztgazdaság, Gárdonyban egy kemping, Ercsiben és Egerben több laktanyaépület, Debrecenben pedig például egy „Malév-épület” kerül kalapács alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.