Még nem a Klubrádióé a 92,9-es frekvencia

A médiahatóság megfellebbezte a bíróság elsőfokú ítéletét, amely szerint a Klubrádióé a 92,9-es frekvencia. A hatóság a fellebbezését azzal indokolta: „az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében.

A Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki. Annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt. Nem tartalmazza azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését. Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátumát világosan és egyértelműen meghatározzák. Az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés e hiá nyossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára. Ezt a bizonytalanságot az NMHH egyféleképpen oldhatja fel: él a jogállam adta lehetőségével, és a helyzet megnyugtató tisztázása érdekében a másodfokú bírósághoz fordul” – áll a hatóság közleményében.

A bíróság február végén hozta meg az elsőfokú ítéletét, amelyben kimondta: a Klubrádióé a 2010-es választások előtt elnyert 92,9-es frekvencia. A Klubrádiót 2010-ben a médiahatóság jogelődje, az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) hirdette ki győztesnek, de a választások után létrejött Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem kötött vele szerződést. Ezt a hatóság azzal indokolta, hogy a Klubrádió nem mondott le az általamár használt frekvencia sugárzási jogáról, egy tulajdonos pedig nem üzemeltethet két rá diót ugyanabban a vételkörzetben. Ezzel szemben a Klubrádió azzal érvelt:már a pályázati anyagában rögzítette, hogy mielőtt megkezdi a 92,9-es hullámhoszszon a sugárzást, a 95,3-ason befejezi az adást. A bíróság azonban kimondta, hogy az ORTT-nek vagy jogutódjának meg kellett volna kötnie a szerződést a pályázat nyertesével, a Klubrádióval. A bíróság az ítélettel e szerződést létre is hozta.

A lapunk által megkérdezett médiajogász szerint teljesen érthetetlen a hatóság fellebbezésének indoklása, hogy az elsőfokú ítéletben nem szerepel a műsor-szolgáltatási szerződés kezdő időpontja, és ez jogbizonytalanságot eredményez. A bíróság ugyanis február 28-án kimondta, hogy az elsőfokú döntésével létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. Tehát az február 28-tól érvényes.

A Klubrádió a fellebbezésre úgy rea gált, amennyiben a Médiatanácsnak valóban az az egyetlen kételye a 92,9 MHz frekvenciáról szóló nem jogerős bírósági ítélettel kapcsolatban, amit a legújabb közleményében jelez, miszerint mi is az ítélet által létrehozott szerződés kelte, akkor alapvető jogi ismeretek hiányáról ad tanúbizonyságot. Ugyanis a feleknek kétség esetén kötelességük együttműködni a szerződés feltételeinek, így akár a hatályosság idejének tisztázásában is. Bár a kétségek nem a rádió oldalán merültek fel, Arató András, a Klubrádió vezetője számos alkalommal megkísérelt egyeztetni a másik féllel, azonban a próbálkozás sikertelen maradt. A Klubrádió szerint ha viszont aMédiatanács más, érdemi elemét vitatja a fellebbezésében az ítéletnek, és továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a 92,9 frekvencia hasznosítására vonatkozó szerződés a felek között létrejött, akkor a mai közleményében a szándékait illetően félrevezette a közvéleményt.

A Klubrádió már jó ideje ideiglenes engedéllyel sugároz a 95,3-as frekvencián, ez az engedély április 7-én jár le. A Klubrádió már kérvényezte a médiahatóságtól, hogy ezt az ideiglenes engedélyt újabb két hónappal hosszabbítsák meg.

Függőben a 95,3 MHz is

A Médiatanács eddig nem határozott a Klubrádióval szemben elveszített másik perével kapcsolatban. A Fővárosi Ítélőtábla március 14-én jogerősen hatályon kívül helyezte a Médiatanács december végi döntését, amely a rádiósszakmában szinte ismeretlen Autórádió K .-t hirdette ki nyertesnek a 95,3 MHz-re kiírt pályázaton. Az ítélet szerint az Autórádió K . pályázatában alaki hiba volt, nem volt cégszerűen aláírva a pályázat minden oldala, ahogy azt a szabályok előírták, ezért nem felelt meg a formai követelményeknek. Az ítélet szerint a Médiatanácsnak a pályáztatást nem kell megismételnie, de új határozathozatala során az érvénytelenséget vizsgálnia kell, és új döntést kell hoznia a nyertest illetően. Ebből első gondolatra az következne, hogy a Klubrádiónak kellene megkapnia ezt a frekvenciát, mert a pályázaton második helyezést ért el. A Médiatanács azonban az ítéletre úgy reagált, hogy a pályáztatás során a Klubrádió is elkövetett alaki hibákat, így minden pályázati anyagot újra át fognak nézni. A Klubrádió ezt visszautasította, mondván, az ő pályázatuk minden formai követelménynek megfelelt. Lapunk ismételt megkeresésére a hatóság azt válaszolta, hogy ebben az ügyben még nem kapták meg az ítélet írásos változatát, csak ezt követően döntenek az ügyben.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélet után megpróbált tárgyalni a hatóság képviselőjével, sikertelenül
Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélet után megpróbált tárgyalni a hatóság képviselőjével, sikertelenül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.