Lex Guttenberg vár Schmittre?

Schmitt Pálnak akkor kell lemondania a köztársasági elnöki posztról, ha a Semmelweis Egyetemen megfosztják a doktori címétől. Ez a lex Guttenberg lenne – nyilatkoztak lapunknak kormánypárti politikusok tegnap.

Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter doktori disszertációjában forrásmegjelölés nélkül használta fel mások írásait és előadásait; először abszurdnak minősítette a vádakat, aztán doktori címének visszavonását kérte a titulust adományozó bayreuthi egyetemtől, végül benyújtotta lemondását. Döntését azzal indokolta: meg akarja akadályozni, hogy személye miatt a pártja, a hadsereg, a hivatali pozíció és a tudomány kárt szenvedjen.

– Ha a vizsgálóbizottság jövő szerdán arra a következtetésre jutna, hogy Schmitt Pál doktori dolgozata nem felel meg „az önálló tudományos munka” követelményeinek, a köztársasági elnöknek akkor sem kellene „szerdáról csütörtök reggelre lemondania” – mondta munkatársunknak egy a miniszterelnökhöz közel álló forrás, hozzátéve, a lemondáshoz az nem lesz elég, ha Schmitt Pál disszertációjáról megállapítást nyer, hogy „szürke”. Annak kell hitelt érdemlően bizonyítást nyernie, hogy „vagy fekete, vagy fehér”: azaz plagizált-e a köztársasági elnök, a plágium ugyanis büntetőjogi kategória – vélekedett forrásunk, aki szerint „hosszasan el is húzódhat az ügy, akár egy évig is”.

Az egyetemi vizsgálóbizottság ugyanis jelentést készít, ezt hozzák szerdán nyilvánosságra, annak alapján indíthat az egyetem eljárást a doktori cím visszavonására. És az eljárás eredményét – adott esetben – Schmitt Pál bíróságon is megtámadhatja. „Mindaddig megilleti az ártatlanság vélelme” – hangoztatta forrásunk. Munkatársunk felvetésére, hogy politikailag nagyon kínos lehet a Fidesz, illetve a Schmitt Pál jelölését a Fidesz ellenállásán is keresztülverő miniszterelnök számára is az elhúzódó procedúra, hiszen a gyanú szerint a 225 oldalas dolgozatnak talán tíz oldala nem plagizált, a kormánypárti politikus úgy reagált: a jogállami utat akkor is végig kell járni. „Jelenleg nincs szándék” Schmitt Pál lemondatására a tudomása szerint – közölte.

A Fidesz-vezérkar prominensei közül Kövér László házelnök mondta néhány hete azt, hogy „nem időszerű” Schmitt Pál távozásáról beszélni. Pokorni Zoltán pedig azt mondta, ha bebizonyosodott, hogy plagizált, az államfőnek le kellene mondania. De a Fidesz-alelnök határozott álláspontja volt: „Várjuk meg az egyetemi bizottság véleményét, utána kell az érintetteknek a magukra vonatkozó döntést meghozni.” (A Jobbklik.hu-n jelent meg egy közlemény, amelynek az volt a konklúziója, hogy „hiteles cáfolat hiányában a plágiumvád számunkra nem politikai elemzés vagy az érvek egymással szembeni mérlegelésének dolga. Úgy gondoljuk, hogy az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért – de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére – Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania.” A blogot 2007-ben alapította Navracsics Tibor közigazgatási miniszter társasblogként, de azt mondta, a cikk nem az ő álláspontját tükrözi, a neve nem olvasható a lap impresszumában.)

Fideszes képviselők, elnökségi tagok határozottan állították: Egerben, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor nem beszélt arról, hogy elengedte volna Schmitt Pál kezét a plágiumügy miatt (a Népszava írta ezt – a szerk.).

A törzsanyag története

A Hvg.hu január közepén számolt be arról, hogy a köztársasági elnök húsz évvel ezelőtt írt doktori disszertációjának nagy része, csaknem 180 oldal, szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolai Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, további 17 oldal pedig szinte teljesen azonos egy német kutató, Klaus Heinemann 1991-es tanulmányával. A portál március elején arról is hírt adott, hogy Schmitt Pál 1992-ben megvédett doktori disszertációjának az olimpiai mozgalom alapelvével, célkitűzéseivel, valamint az alapfogalmakkal, meghatározásokkal foglalkozó első néhány oldala a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1990-ben kiadott The Olympic Movement / Le Mouvement Olympique című, 118 oldalas ismeretterjesztő brosúra szövegéből szemezgetett. Ezzel a táblázatokkal és diagramokkal együtt 225 oldalas dolgozat több mint 200 oldalának forrását sikerült azonosítani.

A köztársasági elnök visszautasította a plágiumvádat. Azt mondta, 21 különböző forrásból dolgozott a doktori disszertációja megírásakor, szerinte a legfontosabb minden ilyen jellegű dolgozat megírásakor a törzsanyag, amelyből az író dolgozik. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának vizsgálatától azt várja, hogy végre pont kerül az ügy végére.

Lemondási procedúra – a Fidesz cáfolja, hogy a köztársasági elnök távozását készítik elő a házszabály módosításával

Pénteken olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Lázár János Fidesz-frakcióvezető, a Gulyás Gergely fideszes képviselő, valamint a Harrach Péter KDNP-frakcióvezető által jegyzett házszabálymódosító javaslattal már Schmitt Pál lemondását készítik elő, hét bekezdéssel – az Atv.hu interpretálta így a fideszes és kereszténydemokrata képviselők március 14-én, az országgyűlési törvénnyel egyazon napon előterjesztett házszabály-módosítását. Lapunknak nyilatkozva Lázár János és Gulyás Gergely valótlannak és megtévesztőnek nevezte, hogy Schmitt Pál lemondására alkotnának új szabályokat, a házszabály-módosítást az alaptörvénnyel és az országgyűlési törvényjavaslattal indokolták. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, az ilyen híresztelésekre azt kell hogy mondja, „éhes disznó makkal álmodik”. Gulyás Gergely pedig felhívta lapunk figyelmét: a köztársasági elnök jogállásával és ezen belül lemondásával kapcsolatos szabályok az új országgyűlési törvényben változatlan tartalommal szerepelnek.

Az államfő jogállásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat az alaptörvény és a köztársasági elnök jogállásáról szóló (2011. évi CX.) törvény tartalmazza. Ez alapján a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, de lemondása érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg. Az új köztársasági elnök megválasztásáig az Országgyűlés elnöke látja el az államfői feladatokat is. Schmitt Pál lemondása esetén Kövér László házelnök látná el ideiglenesen a köztársasági elnök teendőit.

Kövér László, Orbán Viktor és Schmitt Pál a március 15-i ünnepségen. Nincs kizárva, hogy ez volt az utolsó közös fellépésük
Kövér László, Orbán Viktor és Schmitt Pál a március 15-i ünnepségen. Nincs kizárva, hogy ez volt az utolsó közös fellépésük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.