Változást, de kiegyezéssel

A Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány tegnap hivatalosan is bemutatta a Tárki és a Budapest Intézet által kidolgozott szociálpolitikai javaslatcsomagját, amely – az érintettek együttműködésére és a társadalmi szolidaritásra építve – a mélyszegénység és a tartós szegénység felszámolását tűzte ki célul.

E javaslatcsomag „lelke”, mint ahogy arról már beszámoltunk, a feltételekhez kötött segélyezés lenne. A Haza és Haladás Alapítvány úgy alakítaná át a segélyezési rendszert, hogy a támogatás feltételéül szabná a rászoruló család (háztartás) minden aktív korú, munka nélküli tagjának együttműködését. A segély csak akkor adható, ha a rászoruló a munkaügyi kirendeltségekkel és a családsegítő szolgálattal közösen együttműködik annak érdekében, hogy vissza tudjon kapaszkodni a munkaerőpiacra. Ebben az együttműködésben azonban az érintettek minden segítséget megkapnának.

A volt miniszterelnök szerint minden demokratikus társadalom kötelessége a szolidaritás
A volt miniszterelnök szerint minden demokratikus társadalom kötelessége a szolidaritás

A segély összege pedig nagyobb lenne, mint a jelenlegi támogatás, ezáltal jobban illeszkedne a valós szükségletekhez. Kiszámítási módja a háztartás egy fogyasztási egységre jutó jövedelmét venné alapul, amely kiegészülne annyival, hogy elérje a nyugdíjminimum másfélszeresét (jelenleg a segély a nyugdíjminimum 90 százaléka). Ez a „kiegészítés” lenne a segély. (A javaslatban a nyugdíjminimum a jelenlegi 28 500 forintról 31 ezerre emelkedne, ennek másfélszerese 46 500 forint, ami lényegesen kedvezőbb feltételeket jelentene.)

– Magyarország stratégiai problémája az alacsony foglalkoztatás, a foglalkoztatás útjában álló legnagyobb akadály pedig a meglévő szociálpolitikai rendszer és a tartós, kilátástalan szegénység, amely egyre mélyül, kettészakadással fenyegeti a magyar társadalmat – így indokolta tegnap a volt miniszterelnök, miért vágtak bele a reformcsomag kidolgozásába.

– Minden demokratikus társadalom kötelessége a szolidaritás. Segítenünk kell azokon, akik méltányolható okok miatt vannak bajban. De azt is ki kell mondani: az adófizetők joggal várják el, hogy akik segítséget kapnak, éljenek is a felkínált lehetőségekkel – mondta Bajnai Gordon, s szerinte muszáj figyelembe venni a közvéleményt. Nem lehet teljesen szembemenni az elvárásokkal, mert az a jó célt is megölheti. De nem csak ezzel érvelt a segélyrendszer feltételekhez kötése mellett. A program kidolgozói ugyanis a nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján úgy vélik, hogy sikeresebben érnek célt az elvárásokkal egybekötött támogatások.

A javaslatcsomag alkotói nem politikai ciklusokban gondolkodtak. Olyan intézkedéseket dolgoztak ki, amelyek hosszú távon is működtethetők és fenntarthatók. Az alapítvány tisztában van azzal, hogy korlátozottak a lehetőségei abban, hogy hasson a kormányra. Célul tűzte ki azonban a közvélemény meggyőzését, a választókon keresztül ugyanis – ebben bíznak Bajnai Gordonék – eljuthat a döntéshozókig a javaslatcsomag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.