Az MSZP Iránytűje

Mesterházy Attila szerint az MSZP célja a negyedik köztársaság felépítése kell hogy legyen, és nem az 1989-es állapotok helyreállítása, vagy a visszatérés a 2010 előtti kormányzati politikához.

A szocialista párt elnök-frakcióvezetője a Politikatörténeti Intézet csütörtöki budapesti rendezvényén, ahol az MSZP ideológiai alapelveit rögzítő – a Lendvai Ildikó vezette programtanács által készített – Iránytű című dokumentumot vitatták meg társadalomtudósok és párttagok részvételével, elmondta: a szocialisták 2006-ban elkövették azt a hibát, hogy mást ígértek a kampányban, mint amit kormányon tenni kényszerültek.

Az MSZP nem eshet újra ebbe a hibába, 2014-ben nem győzhet megvalósíthatatlan programmal – hangsúlyozta, megjegyezve: ezért lényeges az Iránytű, amely a május 1-jére elkészülő MSZP-s szakpolitikai javaslatok ideológiai alapját képezi. Mesterházy Attila fontosnak nevezte, hogy a szocialista párt a következő két évben olyan programalapú szövetséget kössön az erre nyitott demokratikus pártokkal és civil szervezetekkel, amelynek nem egyszerűen Orbán Viktor leváltása a célja, csupán eszköznek tekinti a negyedik köztársaság felépítéséhez és a stabil kormányzáshoz.

Lengyel László közgazdász, politológus azért bírálta az Iránytűt, mert az véleménye szerint nem ad megfelelő választ arra, hol van Magyarország helye a válsággal küzdő Európában. Vitába szállt azzal is, hogy a rendszerváltás óta eltelt bő húsz év csak kudarcokból, tévedésekből állt volna, szerinte a sikeres első évtized után csak 2000 környékén vesztett utat az ország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.