Néhány nagy név visszahúzódik

Eredetileg ötvenkét pályázó jelentette be – akár több országos pozícióra is – indulását és adta le pályázatát az MSZP előre hozott tisztújítása során, számuk azonban szinte hagyományszerűen a végső körre némileg megcsappant: most közel tízzel kevesebben mérettetik meg magukat a jövő hétvégi kongresszuson – értesült a Népszabadság.

Az elmúlt két napban zajlottak le a Puch László által vezetett és megyei delegáltakból álló jelölőbizottság meghallgatásai: a testület előtt mindegyik pályázónak érvelnie kellett saját elképzelései és kvalitásai mellett. Az régóta tudható, hogy a pártelnöki székért Mesterházy Attila mellett Szanyi Tibor is versenybe kíván szállni, ahogyan a választmányi elnöki poszton Simon Gábor is kihívót kapott Botka László személyében. Bár Szanyi korábban közölte: csak az elnökségi posztért száll harcba, a jelölési folyamat során hivatalosan még az elnökhelyettességért és az elnökségi tagságért is versenyben van.

Az elnökhelyettesi posztra is többen aspirálnak: a pozíciót jelenleg betöltő Balogh András mellett a borsodi pártelnök Gúr Nándor és a választmányi elnöki pozícióból esetleg kieső Simon Gábor is. A két alelnöki posztért is érdemi harc várható, itt a budapesti elnökségről nemrég leköszönt Horváth Csaba az egyik nagy esélyes, de pályázott Gúr Nándor, az EP-képviselő Herczog Edit és a budapesti képviselő Havas Szófia is.

Az országos elnökségbe szintén többen is bejelentkeztek, így például a püspökladányi időközi választás korábbi jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó, az isaszegi pártelnök Barabás István, a zuglói pártelnökségből Demeter Márta, a biztos befutónak számító oktatáspolitikus Kunhalmi Ágnes, a kaposvári pártelnök Pintér Attila, a pécsi frakcióvezető Tóth Bertalan, a frissen megválasztott budapesti alelnök Trippon Norbert, a székesfehérvári pártelnök Márton Roland, a Komárom megyei alelnök Winkfein Csaba, de újrázni szeretne Teleki László romaügyi felelős is. Emellett jelenlegi országgyűlési képviselők is aspirálnak az elnökségi tagságra, így pályázott Garai István Levente, Korózs Lajos, Nemény András, Varga Zoltán, Varga László, Veres János és Harangozó Tamás.

Érdekesség, hogy Hiller István volt pártelnök és Szekeres Imre egykori elnökhelyettes is adott be pályázatokat a tisztújításra. A volt oktatási miniszter Hiller már a dolgozatának elején leszögezte, hogy nem kíván pozíciót fogni. „Pályázatot két okból lehet írni. Az egyik amikor pályázat nélkül nem nyerheted el a megcélzott állást, tisztséget. Ilyenkor pályázatot kell írnod. A másik amikor mondanivalód van, akarsz valamit, és erről tájékoztatod azokat, akik döntést hoznak. Ez a pályázat nem az első variáns” – olvasható a pályamunkájában. Információink szerint Hiller a jelölőbizottság előtt ki is jelentette, hogy „tisztség nélküli tisztséget” kíván betölteni a jövőben, ami azt jelenti, hogy minden lehetséges fórumon és felületen befolyásolni fogja a párt politikáját, de formai irányításában nem vesz részt. Szekeres Imre – aki szinte a legtöbb jelölést gyűjtötte be – konkrét tervet dolgozott ki a következő fél év teendőire. Bizottsági forrásaink szerint azonban visszalépett, ezt azzal indokolta, hogy az „operatív szervezői habitusa nem feltétlenül tud majd összhangba kerülni a formálódó új elnökség által képviselt munkastílussal”, ugyanakkor tisztség nélkül is mindent megtesz a pályázatban foglaltak megvalósításáért.

A két elnökjelölt, Mesterházy Attila és Szanyi Tibor, közöttük Horváth Csaba, aki az alelnöki posztra pályázik
A két elnökjelölt, Mesterházy Attila és Szanyi Tibor, közöttük Horváth Csaba, aki az alelnöki posztra pályázik

Kovács László volt pártelnök és uniós biztos viszont hiába szeretett volna, nem szállhat versenybe. Kovács több pozícióra is kapott jelölést, így elnökhelyettesnek, alelnöknek és elnökségi tagnak is elindult volna. Bizottsági meghallgatása során viszont a delegáltaktól nem kapta meg a szükséges támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.