Ledarálják a felmondásokat

Nem aktiválja a Magyar Rezidens Szövetség a letétbe helyezett felmondóleveleket, mert elfogadták a kormány bérajánlatát. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pedig részt vehet a letétbe helyezett felmondólevelek megsemmisítésén.

Ugyan nem teljesítették azonnal a rezidensek összes követelését, de azt elérték, hogy az orvosok többségének bruttó 66 ezer forinttal emelkedik a bére. Ez az összeg húsz százalékkal több, mint amennyit tavaly a cseh orvosok kiharcoltak maguknak. Érdekképviseleti szervezet Magyarországon még nem ért el soha ekkora sikert –magyarázta szerdán a sajtónak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, miért előlegezik meg a bizalmat a kormány bér ígéretének.

A rezidensek már a jövő héten megsemmisítik a kormányt eddig sakkban tartó felmondó nyilatkozatokat. Szócska Miklós államtitkár egy nappal korábban, amikor az érintettekkel még nem is közölte a döntést, biztos volt abban, hogy ajánlatával kapitulációra készteti a nyomásgyakorlókat. Föl is ajánlotta a szobájában lévő iratmegsemmisítőt és saját közreműködését is az orvosi felmondó nyilatkozatok fölaprítására.

Papp Magor szerint a rezidensek 2011-ben, a teljes kilátástalanság határán helyezték letétbe felmondóleveleiket az Élhető Magyar Egészségügyet mozgalom keretében, ehhez az akció végére már több mint 2500 orvos csatlakozott. Ezzel példátlan orvosösszefogás született. Vészjelzésükre döntött úgy a kormány tavaly december 29-én, hogy 30 milliárd forintot elkülönít az ágazatban dolgozók bérrendezésének megkezdéséhez. Hozzátette: eddig egyetlen kormánytól sem kaptak differenciált béremelést, ezért a döntés külön üzenettel bír számukra. Amennyiben pedig a most megkezdett folyamat jövőre és 2014-ben is folytatódik, az alapot adhat a kormány és az egészségügy történelmi kiegyezéséhez. Ehhez azonban valóban szükség van arra, hogy az orvosok bére elérje a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, és a mainál jobban becsüljék meg a szakdolgozók munkáját is. Elvárják az egészségügy morális megújítását, a hálapénzrendszer felszámolását is.

Papp Magor beszélt arról is, hogy a béremelés mellett egyéb utakon is többletjövedelemhez juthatnak az egészségügyben dolgozók. Elindult például a pályakezdő orvosokat segítő Markusovszky-ösztöndíj, ami a szakképzés alatt jelentős segítséget jelent, megszületett az önként vállalt túlmunka korrekt jogi szabályozása, s ígéretet kaptak egy egységes, átlátható bérszámfejtési protokoll bevezetésére. Eddig ugyanis visszafejthetetlen volt, hogy az adott hónapban mit számoltak bele a fizetésekbe. Mindezek felett az államtitkár megígérte, hogy 2012-ben a rezidensek önkormányzati jogosítványt kapnak, hogy kiépülhessen a szakképzés minőségbiztosítása.

A fiatal orvosokat képviselő szervezet vezetője megjegyezte: külön örülnek, hogy a szakdolgozók számára is ki tudtak harcolni 15 milliárd forintot, noha a szakdolgozók soha egyetlen orvosi tiltakozó akcióhoz nem csatlakoztak.

A Népszabadság kérdésére, miszerint mi lesz, ha a megsemmisített felmondások után mégsem jutnak hozzá az ígért pénzhez, Papp Magor azt felelte: bíznak a kormányban, hiszen megígérték, hogy ez csak az első lépés. Számítanak további intézkedésekre is, azt remélik, hogy a kormányzati ciklus végére a kezdő orvosok nettó 200 ezer forintot visznek majd haza. Hozzátette: azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy létrejött egy közösség, ha kell, később is fel tudnak lépni.

A volt miniszter kétségei

Mindenképpen üdvözlendő kormányzati lépés az egészségügyben ígért béremelés – mondta a Népszabadságnak Székely Tamás volt egészségügyi miniszter. Az egykori szocialista politikus, jelenleg finanszírozási szakértő arra figyelmeztet, ha ezt nem követik további lépések, a béremelés gyorsan inflálódhat.

Székely szerint a béremelés egyik forrása az egészségbiztosítási kassza idei, 18 milliárdos megtakarítása lehet, bizonytalannak tartja ugyanakkor azt, hogy a fennmaradó részt ki lehet-e gazdálkodni az egészségügy átalakításából származó megtakarításokból. (D. A. N.)

Papp Magor azt reméli, hogy 2014-ben a kezdő orvosok is havi nettó 200 ezer forintot keresnek majd
Papp Magor azt reméli, hogy 2014-ben a kezdő orvosok is havi nettó 200 ezer forintot keresnek majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.