Karrier és boldogsághormon

Jelenleg a hazai egyetemeken, főiskolákon több lány tanul, mint fiú. A 45 év alatti korosztályban az aktív korú, vagyis dolgozó, tanuló nők iskolai végzettsége már magasabb, mint az ebbe a csoportba tartozó férfiaké. A 2009/10-es tanévben tudományos fokozatot szerzett diplomások közel 46 százaléka volt nő.

Éppen ezért furcsa, hogy az egyetemi tanárok között mindössze 11, az egyetemi docensek, főiskolai tanárok között 25, míg az egyetemi adjunktusok, főiskolai docensek között 34 százalékos a nők aránya. Schadt Mária szociológus kutatásában arra kereste a választ, hogy hol és miért feneklik meg a nők tudományos pályája. A nem reprezentatív kutatásban 1400 tudományos fokozattal rendelkező nő és férfi válaszolt az előmenetelükkel kapcsolatos kérdésekre.

Már a válaszadók magánéletével kapcsolatos számok is beszédesek: a nők 15, a férfiak csak 8 százaléka elvált, a férfiak közel 10, a nők 15 százaléka egyedülálló. Gyereke a megkérdezett nők 73, a férfiak 84 százalékának van. – Az a hipotézis, hogy a nőktől egy tudományos karrier felépítése több magánéleti áldozatot követel, a megelőző kutatásokhoz hasonlóan tökéletesen beigazolódott – mondja Schadt Mária.

A kutatás egyik résztvevője, egy hatvanas éveiben járó agrármérnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy egy 35 éves, jó családi hátterű, egyedülálló nő szerinte teljesen azonos esélyekkel indul a tudományos pályán, mint a férfiak. Ha azonban több gyereke van, és nincs legalább egy, mindig elérhető nagymama és egy jó keresetű férj, akkor nagy eséllyel lemarad a karrierépítésben. (Jó keresetű férjre azért van szükség, mert a tudományos pálya egy ideig nem jövedelmez jól, viszont pénzzel a házimunka jelentős része kiváltható.) Ezt egy 54 éves orvosnő is így látja: ő azt írta, hogy gyerek nélkül vagy maximum egy gyerekkel még „csatasorban lehet maradni”, de másképp nem.

Ennek fényében nem meglepő, hogy arra a kérdésre, hogy hányszor állt vagy lassult le a karrierjük, a nők sokkal nagyobb arányban írták a „sokszor” vagy „nagyon sokszor” választ. Az okokról szólva kiemelkedik a család. Ami a partner segítségét illeti a karrierépítésnél, ezzel a férfiak nagyon elégedettek voltak, az 1-től 5-ig terjedő skálán feleségeik, élettársaik 4,5-es átlagot értek el. Ezzel szemben a férjek átlaga alig érte el a 4-et. „Nem is tudok elképzelni megoldást erre a problémára. Egy nő vagy elfogadja ezt a helyzetet, és megtanul együtt élni a kisebb szakmai sikerekkel, vagy jobb, ha valami más szakma után néz” – írta egy 36 éves, természettudományos pályán dolgozó nő.

Abban, hogy a gyereknevelés hátráltatja a nők tudományos előmenetelét, mindkét nem válaszadói egyetértettek. Azt azonban, hogy a karrierépítést a sztereotípiák, a társadalmi elvárások is nehezítik, inkább a nők gondolták. Nem csak ebben tért el a két nem véleménye. „Egy tudományos cikk megírása kevesebb boldogsághormont szabadít fel a nőkben, mint a gyomlálás a házi kertben” – vélekedett egy 37 éves agrármérnök, míg egy másik férfi válaszadó szerint azzal, hogy a (szintén tudományos pályára készülő) felesége hét gyereket szült, többet használt a társadalomnak, mint ha az MTA doktora lett volna.

Schadt Mária felhívta a figyelmet egy fontos újdonságra: a keretszámok radikális átalakítása megváltoztathatja a nemek arányát a felsőoktatásban. Éppen azok a területek szenvedték el ugyanis a legnagyobb államilag finanszírozott létszámcsökkentést, amelyeken többen voltak a női hallgatók, mint például a társadalomtudományok, a bölcsész- és a jogászképzés. Ezzel szemben a természettudományos, a műszaki és az agrár szakokon, ahol jóval magasabb a férfi hallgatók és oktatók aránya, nem csökkent számottevően az államilag finanszírozott helyek száma.

– Az is kérdés, hogy ha egy család csak egy gyerek tanulmányait tudja finanszírozni, akkor mi alapján döntenek majd. Remélhetőleg nem áll elő az a két világháború közötti időszakot jellemző helyzet, amikor a fiúkat taníttatták, a lányokat nem – teszi hozzá. A kutató szerint a nők aránya vagy csökken a felsőoktatásban, vagy kénytelenek lesznek más területek felé nyitni. Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert egy most folyó vizsgálat szerint a nőkkel szembeni előítéletek messze nem azonos mértékűek a különböző tudományterületeken. Bár ez a vizsgálat még nem fejeződött be, az már látszik, hogy a műszaki területen él a női munkaerővel szemben a legtöbb negatív sztereotípia.

Igazolódott a vizsgálat hipotézise, hogy a nők karrierje több magánéleti áldozatot követel
Igazolódott a vizsgálat hipotézise, hogy a nők karrierje több magánéleti áldozatot követel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.