Milla-tüntetés tízezrekkel

Egy év alatt harmadszor töltötte meg a Szabad sajtó útját a Milla csoport. A nemzeti ünnepre meghirdetett újabb megmozdulásuk is tízezreket vonzott.

A Facebook közösségi hálózaton alakult Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport felhívására ötezren jelezték előzetesen részvételüket, de már fél háromkor is többen lehettek ennél: folyamatosan áramlott a tömeg az Erzsébet hídra felhúzott színpadhoz. Innen a háromórás kezdetre a Ferenciek teréig teljesen megtöltötték a Szabad sajtó útját és – ha szellősebben is – a Kossuth Lajos utca elejét.

Ezúttal aránylag kevés transzparenssel és zászlóval találkozhattak a tüntetők, ezek viszont szinte szivárványkoalíciót sejtettek. Zászlócskáikkal átjöttek a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai, az LMP népszavazási standjai is idetelepültek; a transzparensek sok mindent kívántak az „Orbánság” végétől az alaptörvény elítélésén át a világ jótevőinek egyesüléséig. A rendezvényt most is Csákányi Eszter és Kulka János vezette, ők a szabadság ellenségei elleni küzdelemre szólítottak – a hatalom elnyomó törekvéseit sorolva lelkesítették az amúgy is meglehetősen rezsimellenes tömeget. Csákányi emlékeztetett: miközben a Deák téren pillanatok alatt engedélyezték a szélsőjobb tüntetését, nekik hónapokig kellett huzakod niuk a rendőrséggel, miután előre lefoglalták a területet előlük. – Milyen demokrácia az – kérdezte Kulka –, ahol az adóhatóság raportra hívja a Milla aktivistáját, hogy megtudja, kik támogatják a rendezvényeiket?

A kéretlen szomszédok megpróbálták ellentüntetéssel megzavarni a millás megemlékezést a Jégbüfénél, de a rendőrök a Ferenciek terét elkordonozták a több száz ellendrukker elől. Több „betyárt” igazoltattak, előállítottak, incidens nem történt.

A millás rendezvényen felszólalt számos civil szervezet képviselője, reprezentálta magát egyebek mellett a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Város Mindenkiért, a Hálózat a Tanszabadságért. De mindenekelőtt kihirdették a legutóbbi, tavaly őszi tüntetésükön beharangozott alternatív államfőválasztás nyertesét a rapper Pityinger „Dopeman” László személyében.

Kiosztották továbbá a Rák Bendedíjakat az alkotmányosság tönkretevői nek – a díj névadója Arany János Elveszett alkotmányának szereplője, az alkotmányt pusztító parlagi maradiság szimbolikus alakja. A citromdíjakat a Fidesz politikusai, Lázár János, Szijjártó Péter és Balsai István kapták, míg a pozitív – „nem Rák Bende” – díjat Parti Nagy Lajos írónak, illetve az Alkotmánybíróság hatáskörei szűkítése miatt lemondott alkotmánybírónak ítélték.Miután utóbbit nem lelték, Parti Nagy egyedül vehette át a díjat. Felszólalt a rendezvényen Simándi Szelim a Milla nevében, ő nemzeti minimumot sürgetett, felsorolva a Milla követeléseit (sajtószabadságot, a kis pártoknak kedvezőbb választási rendszert, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a jogalkotás és a közpénzek mozgásának átláthatóságát, szolidaritást, az EU alapértékei melletti kiállást). Majtényi László volt adatvédelmi biztos a hatalmi zsarnokságról szónokolt; arról, hogy annyi jogunk van, amennyit kiharcolunk. 

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) tüntetésén az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) tüntetésén az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.