Fideszes fenyegetés ellenére gazdák jönnek a Kossuth térre

Demonstrációt tartanak ma a családi gazdálkodók képviselői Budapesten a Kossuth téren, mivel úgy látják, nem jó irányba haladnak a dolgok.

Az Élőlánc Magyarországért ökopárt támogatásával szervezett, szándékoltan kisméretű megmozduláson tisztességes földpolitikát, a Fidesz választási ígéreteinek betartását követelik.

A demonstrációt előkészítő országos tanácskozáson, a Fejér megyei Kishantosi Vidékfejlesztési Központban elhangzott: a kormány földpolitikájának bukását jelenti, hogy március közepére, a vetés idejére a beígért 65 ezer hektár állami földből 32 ezer hektárt még meg sem hirdettek haszonbérletbe. Az, hogy ennyi földnek nincs hivatalosan gazdája, szakmai és vagyonkezelési szempontból egyaránt elfogadhatatlan. Az is elfogadhatatlan, hogy a meghirdetett 33 ezer hektár nagy részét nem bírálták el. Ahol pedig elbírálták – mint például a Váli-völgyben –, ott helyi gazda csak „díszpintyként” nyert, a területek zömét Fidesz-közeli nagygazdák és volt szocialista nagyüzemekből alakult cégcsoportok nyerték el.

„Miért kell a lepsényi földeken egy szolnoki ember tulajdonában lévő mosonmagyaróvári cégnek gazdálkodnia?” – tette fel a kérdést a tanácskozás egyik résztvevője.

Az állami földvagyon áttekinthetetlen, a nyilvántartások nem fedik a valóságos használókat. A pályázati rendszerben az adható pontok 45 százalékát szubjektív megfontolások alapján lehet odaítélni. Azt ígérték, a pályáztatás a legnagyobb nyilvánosság előtt zajlik – ehelyett minden pályázóval titoktartási nyilatkozatot íratnak alá. A kisebb gazdaságok nem képesek vállalni – ahogy az a bérleti feltételek között szerepel – állattartó telepek létesítését, de tudomásuk van arról, hogy a nagyok egy része is csal: úgy lízingelik a szükséges állatokat. Pályázatonként 50 ezer forint regisztrációs díjat kell fizetni.

Csákváron van olyan gazda, aki 400 ezer forintot költött erre. Ha úgyis előre tudták, kinek fogják kiadni a földeket, akkor milyen alapon szedik be az eleve vesztes gazdáktól a pénzt, és miért nem adják vissza? –kérdik a gazdák. A pályázati kiírásnak az a címe, hogy A családi gazdaságok kialakítása, megerősítése – de a nyertesek jó része több ezer hektáros holdingokhoz tartozik, semmi köze a címben szereplő fogalomhoz. A kiírás álságosságára jellemző, hogy a pályázat elnyerésének nem feltétele sem a helyben lakás, sem a családi gazdaság.

A tüntetők – akiket a Magosz és a Fidesz gazdatagozata részéről több fenyegetés is ért – szeretnék, ha a kormány visszatérne ahhoz, amit a választások idején ígért, és az idén még pályáztatásra váró további 330 ezer hektár állami földet nem a latifundiumoknak játszaná át, mert az végleg tönkreteszi a falvakban élők megélhetési lehetőségeit.

Amikor egy fórumon Varga Gábor fideszes képviselő segítségét kérték, ő arra hivatkozott, hogy ő csak egyetlen képviselő a 267-es frakcióban, s egyedül képtelen bármit is tenni. Varga valódi elkötelezettsége akkor derült ki, amikor egy gazda arra figyelmeztette, hogy nem fognak a jövőben a Fideszre szavazni. Gúnyosan egy 5-öst mutatott a kezével, jelezve, hogy a felszólaló egy ötszázalékos csoportosulást képvisel.

Kétszáz traktor a Kossuth téren 2005 márciusában
2005.03.03. Digitális 130. sz. DVD gazdademonstráció -Kossuth tér, 200 traktor gazdatüntetés, kétszáz traktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.