Meseszerűen megnyíló pénzcsapok Kósa Lajos városában

Úgy tűnik, van hatása annak, ha Kósa Lajos polgármester munkahelye, azaz a debreceni városháza előtt munkagépekkel akar tiltakozni többtucatnyi ki nem fizetett, dühös ember, az épülő 2-es villamosvonal alvállalkozói, akik hónapok óta nem jutottak hozzá a pénzükhöz.

A demonstráció hétfőn kezdődött volna, s háromnaposra tervezték, de miután a megmozdulásnak híre ment, meseszerű váratlansággal megnyíltak a pénzcsapok: a villamosvonal alvállalkozóinak egy része megkapta a járandóságát.

Igaz, nem mindenki és nem a teljes összeget. Egyesek ugyanis nem pénzt, hanem – állítólag – fenyegetéseket kaptak: ha nagyon ugrálnak, nemhogy pénzt nem látnak, de legközelebb megbízásra sem számíthatnak. De az utalások megindítása és az állítólagos retorziók meglengetése ahhoz elegendőnek bizonyult, hogy a tiltakozás szervezői a rendőrségen bejelentsék: inkább nem vonulnának Kósa Lajos ablaka elé.

A 7,5 milliárd forintból megvalósuló, javarészt az EU és a magyar állam által finanszírozott debreceni 2-es villamosvonal kivitelezését az ATK-Debrecen Konzorcium nyerte el 2010-ben, a befejezés határideje elvileg 2012. május vége lett volna. A konzorcium tagjai a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, budapesti Arcadom Zrt., az ugyancsak fővárosi Tóth T. D. Kft., valamint a debreceni Keviép Kft. A három fővállalkozó összesen hetven alvállalkozó céget foglalkoztatott.

Az önkormányzat eddig csaknem hárommilliárd forintot utalt át az Arcadomnak azzal, hogy ebből a társaság kifizesse a saját alvállalkozóit, valamint a másik két konzorciumi tagot, hogy azok is utalhassanak a nekik bedolgozóknak. Ezen a ponton több százmillió – egyes források szerint majdnem egymilliárd – forint sorsa követhetetlenné vált.

Az Arcadom azt állítja, ők mindenkinek elutalták a pénzt, ezzel szemben az alvállalkozók arra panaszkodtak, hogy ők hónapokig egy fillért sem láttak. Sőt a Keviép vezetője, Miklóssy Ferenc is azt közölte: nem igaz az Arcadom állítása a nekik járó pénz állítólagos átutalásáról, nekik ugyanis a cég több százmillió forinttal tartozik. Miklóssy Ferenc – aki a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – érdeklődésünkre azt mondta: az Arcadom még mindig tartozik nekik, hiszen csaknem 800 millió forintról adtak számlát a cégnek, s ebből eddig csak 236 milliót kaptak meg.

Az Arcadom és a Keviép viszonya egyébként olyannyira elmérgesedett, hogy a két cég képviselői legközelebb alighanem a rendőrségen tárgyalnak egymással. Az Arcadom ugyanis rendőri segítséget kért amiatt, mert állítólag eltűntek a 2-es villamosvonal építésének egyes fontos céges iratai a konzorcium debreceni irodájából. Kiderült ugyan, hogy a hiányolt iratok megvannak, az Arcadom mégis jobbnak látta, ha a projekt irattárát „biztonságba helyezi” – azaz a Keviép most azzal vádolhatja az Arcadomot, hogy a hozzájárulása nélkül hozzáférhetetlenné tett alapvető cégiratokat.

Ilyen előzmények után különös jelentőséget kapott, hogy a tüntetés lefújásával szinte azonos időben kiderült: az ügyről a projekt pénzügyi vezetője, Kovács Margit hétfőn tájékoztatja a sajtót Debrecenben, az Arcadom most épülő járműjavító csarnokában, a beszédes nevű Keleti soron. A félkész csarnok szinte teljesen üres volt, de amikor a sajtótájékoztató megkezdődött, látványosan bevonult néhány munkás, aki a következő negyedórában különböző szerszámokkal igyekezett olyan hangos zajt csapni, hogy abból kiderüljön: itt munkavégzés folyik.

Közben Kovács Margit hosszan ecsetelte a 2008 óta tartó válság tüneteit, s bírálta a bankokat, amelyek „sok finanszírozás alól kihúzzák magukat”. Majd a projektvezető körbemutatott a csarnokban, s azt mondta: „azért hoztuk ide önöket, hogy lássák, halad az építkezés, egyelőre még nem annyira látványos, de elindult és folyamatban van”. Leszögezte, hogy a 2-es villamos beruházásában az Arcadom felé szállítói követelés nincs, sőt a társaság folyamatosan keresi a másik két konzorciumi partner alvállalkozóit is, hogy megegyezzen velük, s kifizesse őket.

Kérdésünkre, miszerint a megbízótól mennyi pénz érkezett a számlájukra, s mennyit fizettek ki, a projektvezető azt mondta: 2,119 milliárd forintot kaptak, s különböző pénzintézetek bevonásával hozzávetőlegesen 300 millióval többet, 2,4 milliárdot fizettek ki a konzorciumi tagoknak és az alvállalkozóknak. Kovács Margit nem adott pontos választ arra a kérdésünkre, hogy mennyit fizettek ki a másik két konzorciumi tagnak. Mint mondta, „több százmilliós kifizetések voltak, a felénk benyújtott számlák rendezve voltak”.

Közbevetésünkre, miszerint hazudtak-e a konzorciumi tagok, amikor azt állítják, hogy az Arcadom nem fizette ki őket, Kovács Margit azt felelte: „nem mondom, hogy hazudtak, hanem mi úgy tudjuk, az alvállalkozók nem kapták meg a pénzüket, ezért vettük föl velük a kapcsolatot”.

Egyébként a tájékoztatón jelen volt Demján Sándor egyik bizalmas budapesti munkatársa, aki hivatalos nyilatkozatot nem adott, de „off record” elismerte, hogy a 2-es villamos ügyében az Arcadom kommunikációja nem volt megfelelő az elmúlt hetekben, ám igyekeznek javítani a helyzeten. Ezt a csarnokba vezényelt munkások is így gondolhatták, mert a tévékamerákat látva még jobban rákapcsoltak a munkára. Igaz, akárhogy dolgoznak a csarnokban, a debreceni városvezetés már bejelentette: a befejezés tervezett májusi határidejét nem lehet tartani.

Május végére ebből semmi nem lesz
Május végére ebből semmi nem lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.