Nyilvános Agora az aggódóknak

Bár már minden eldőlni látszik, hiszen Magyarországnak új köznevelési és felsőoktatási törvénye van, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) Egyesület mégis együttműködésre hívja a kutatókat, a pedagógusokat, a szülőket és a diákokat. Így a HAT és további 15 civil szervezet Agora néven oktatási kerekasztal felállítását kezdeményezi.

– Ennek életre hívását két dolog indította el. Úgy véljük, az oktatási kormányzatot nem jellemzi a ciklusokon átívelő oktatásfejlesztési stratégiai gondolkodás, hiányoljuk a döntéseiket alátámasztó elemzéseket, kutatásokat, tapasztalatokat. Másrészt hiányzik az a társadalmi párbeszéd, ami a hosszú távú fejlesztésekhez elengedhetetlen – közölte Trencsényi László, a HAT egyik alapítója, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, hozzátéve: arra szeretnének kísérletet tenni, hogy a közoktatás fejlesztésében érintettek lehető legszélesebb köre vegyen részt ebben a munkában.

– Amikor valaki belép például a hejőkeresztúri általános iskolába, akassza a kabátját a fogasra, és hagyja a kabátja hajtókáján annak a szervezetnek a jelvényét, amelyhez tartozik – fogalmazott arra utalva, hogy a résztvevőktől azt várják: tegyék félre pártszimpátiájukat, és tudásukkal, tapasztalatukkal járuljanak hozzá a kerekasztal munkájához.

Trencsényi szeretné visszahozni azokat az időket, amikor az első Nemzeti alaptanterv készült, amelynek elfogadását évekig tartó párbeszéd és vita előzte meg. – Akkor adtak arra, hogy konszenzussal dőljenek el a dolgok – fogalmazott, utalva arra, hogy az új Nemzeti alaptanterv társadalmi vitájára az oktatásért felelős államtitkárság mindössze néhány hetet biztosított.

Az Agora vitái a laikus közönség előtt is érthető módon, a nyilvánosság előtt zajlanak majd, a munka az interneten folyamatosan követhető lesz. Az alapítók azt tűzték ki célul, hogy nem az oktatási kormányzat napi döntéseivel foglalkoznak, hanem egy oktatáspolitikai stratégia kidolgozására koncentrálnak, amelyet igyekeznek távol tartani a politikától. A fő cél egy olyan dokumentum kidolgozása, amely a szükséges beavatkozási pontokon „a megoldások eltérő változatait felvonultatva” nagy támogatottságot élvez.

Újságírói kérdésre a HAT alapítói elmondták: tárgyalnak a jelenlegi oktatásirányítást segítő szakemberekkel is, hiszen – mint elhangzott – nem lesz társadalmilag elismert konszenzus, ha ők kimaradnak a munkából. Ez tűnik talán a legnagyobb kihívásnak a kerekasztal tevékenységében. A Fidesz hatalomra kerülése óta ugyanis a korábbi oktatáspolitikában meghatározó nemzetközi tekintélyű szakemberek egy része csak neve elhallgatását kérve mer megszólalni, míg a jelenlegi politikát formáló kutatók egyelőre nem vesznek részt nyilvános vitában. A kerekasztal munkájában egy internetes regisztrációt követően lényegében bárki részt vehet. Az agora201203@gmail címen március 23-ig fogadják a jelentkezéseket. Az alakuló ülést március utolsó napján tartják.

A Radnóti kéri a szülők segítségét

Levélben kéri a szülők segítségét az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója, mert a költségvetési elvonások miatt 22 millió forinttal kevesebb pénz jut az iskolának idén. Ezt a hiányt azonban nem tudják kigazdálkodni, így a szülőktől várnak pénzügyi segítséget. A levél szerint ugyanis az állami költségvetés 2,7 milliárd forintot vont el az iskola fenntartójától, az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől, és emiatt az egyetem 2012 januárjától az iskolára terhelte a közüzemi díjak felét, 22 millió forintot. Az iskola vezetősége szülői értekezletet is összehívott, ahol a kialakult helyzetről és a támogatás módjairól fognak tájékoztatást adni. (Munkatársunktól)

Felvételi határidők módosítása

A diákoknak március 14–19-e között van lehetőségük, hogy középfokú felvételi jelentkezésük sorrendjét módosítsák, új iskolát azonban már nem lehet választani – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal pénteken. A középfokú felvételi eljárás során a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján a tanulóknak egy alkalommal lehetőségük van továbbtanulási elgondolásaik módosítására. Ehhez módosító tanulói adatlapot kell kitölteniük. A módosítási lehetőség legfontosabb eleme, hogy a tanulmányi területek eredetileg beírt sorrendje megváltoztatható (de tanulmányi terület nem törölhető). Az eljárás során azonban új iskolát már nem lehet választani. Azok a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkező tanulók vagy külföldiek, akik tanulói adatlapjukat eredetileg is közvetlenül küldték meg a felvételi központnak, a módosítást is önállóan végezhetik el.

Bajban a Radnóti gimnázium
Bajban a Radnóti gimnázium
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.