Megyesi Gusztáv: És nemzetközivé lesz

Magyarországra érkezett a tuvai sámán, mi több, a március 15-i hosszú hétvégén többrendbeli tisztító szertartást is be fog mutatni Budapesten.

Tudni kell, hogy a Tuvai Köztársaság a Turáni-alföldön, Belső-Ázsiában található, szkíta és hun síremlékei révén igen népszerű a régészek körében, nem véletlen, hogy a turáni sámánizmus kutatását a magyar kormány is anyagiakkal támogatja, ennek keretében került sor Oiun Adigzsi See Oglu sámán látogatására is.

A tisztító szertartások részleteibe most nem mennénk bele, legyen elég annyi, amit a vonatkozó honlapon olvastunk egy résztvevő személyes élményeiről: „Végül az asszony annyi tejet vett a szájába, amennyit csak tudott. A kezembe tette a tálkát, hogy ne zavarja, jól megrázta a fejét, és egyenesen a pofámba köpte az egészet. Ettől mindjárt jobban éreztem magam. Amikor megtöröltem a szemem, a lehető legszabályosabb áfás számlát pillantottam meg, nyolcszáz rubelre kiállítva. Ennyibe kerül a megtisztító rítus”. (panno.se)

Hozzátehetnénk, hogy fajlagosan Semjén Zsolt eltartása se sokkal olcsóbb, ám most nem erről van szó. De még csak nem is arról, hogy épp e nehéz időkben, amikor a magas-, közép- és alacsony kultúra egyaránt megszűnik létezni Magyarországon, miért kell turáni kutatásokat finanszírozni. Ez egyrészt magától értetődő, hiszen az orrunk előtt recseg minden eresztékében a dekadens unió, amelynek vezetőire köztudottan egy kóceráj irányítását se lehetne rábízni, s amely a tetejében még illegitim is, ahogyan erre a jövő heti békemenet szónokai is nyilván rá fognak mutatni.

Másrészt az idei március 15-től mi is minőségi előrelépést várunk. Az ugyanis kevés, hogy torkunk szakadtából üvöltjük, nem leszünk gyarmat, és Brüsszel meg Clinton asszony nekünk nem dirigálhat, az apró részletekben is következetesnek kell lenni. Mert az nem megy, hogy Európa, takarodj, ám közben Adidas cipő van, meg spanyolországi nyaralás, angolszász zene meg FILA-hátizsák a Tescóból, amerikai terepjáró meg német vibrátor. Értsük meg: vesszen a Nyugat, de akkor nincs Heineken sör meg pláne viszkizés, hanem lótej van, meg jurta, hajnalonként kecskefejés, miképpen dönteni kell végre, hogy turulmadár vagy Szent Korona, mert ez idő tájt nem biztos, hogy a közéleti révületbe zuhant Márfi érsek szívesen osztaná meg a szószéket hasonló állapotba került táltosokkal.

S egyáltalán: minthogy március 15-én, csakúgy mint a többi ünnepen, amúgy is minden össze van zavarodva, a békemenet kiváló alkalom bizonyos ellentmondások végső föloldására. Hogy mást ne említsünk hirtelenjében, hogyan van az, hogy miközben Bajnai Gordont és bandáját bűnöző hazaárulónak tartják a menetelő hazafiak, a magyar kormányfő, úgy is mint a békemenet legfőbb oka, célja és főszereplője, a Barroso elnöknek írt levelében elismerő hangon hivatkozik a Bajnai-kormány eredményeire.

Továbbá hogyan van az, hogy miközben itthon minimálisra csökkent az egyetemi hallgatók támogatása, a kormány Balassi intézete a legújabb hírek szerint titokban 250 ezer dollárt adományozott az egyébként dúsgazdag Indianai Egyetemnek azzal a céllal, hogy a pénzből amerikai diákok tanuljanak Magyarországon ingyen, teljes körű orvosi ellátás mellett, sőt tanévenként még 12 ezer dollár zsebpénzt is kapjanak.

A nem rubelelszámolású lengyel importtüntetők meg a tuvai sámán mellett jövő ilyenkor már feltehetően lelkendezve csatlakoznak a kormányt éltető békemenethez, s együtt éneklik el az Internacionálét.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.