Robog az uniós úthenger

Finomhangolta a magyar jogszabályokkal kapcsolatos kifogásait Brüsszel. Az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírák nyugdíjaztatása ügyé ben az Euró pai Bizottság magasabb szintre emeli a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat, a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlensége kérdésében további információt kér – jelentették be szerdán.

A bírák nyugdíjaztatása ügyében a magyar fél ajánlatát, miszerint lehetővé tennék a szolgálati viszony egyedi esetekben történő meghosszabbítását, a bizottság nem tartja jó megoldásnak. Szerintük ez önkényes elbírálásra ad alkalmat, és nem oldja fel az aggályt, hogy a szabályozás diszkriminál, amikor a bíráknak – más szakmákkal ellentétben – nem engedi meg, hogy a nyugdíjkorhatár után is ugyanazon a területen dolgozzanak tovább, s Budapest nem adott objektív magyarázatot arra sem, miért egyetlen év alatt szállítják le 70 évről 62 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők szolgálati viszonyának kötelező felső korhatárát. Az adatvédelmi hatóság ügyében sikerült meggyőzni a bizottságot arról, hogy elegendő egyeztetés zajlott az adatvédelmi biztossal a jogszabály elfogadása előtt. Azonban két ügyet továbbra is aggályosnak tartanak: a biztos hatéves mandátumának idő előtti megszakítását átmeneti időszak nélkül, illetve azt, hogy túl tágan értelmezhető és nem egyértel műen meghatározott indokok alapján menthetik fel az új adatvédelmi biztost.

A jegybank ügyében a bizottság szerint a testület biztosítékokat kapott, hogy a magyar kormány megváltoztatja a jogszabályokat. Brüsszel világossá tette: a hiteltárgyalás feltételét még nem teljesítette a magyar fél. Arra is felszólítja a kormányt, hagyjon fel az MNB monetáris politikai döntéseit bíráló közlemények gyakorlatával. Egy bizottsági forrás lapunknak kifejtette: egy kormány sem boldog országa jegybankjának politikájával, de példátlannak tartják, hogy amagyar kormány az MNB minden egyes döntése után bíráló sajtónyilatkozatot tesz közzé. Az MNB vezetőjének fizetésével kapcsolatban továbbra is fennáll a bizottság aggálya, hogy nyomásgyakorlásként vette célba amagyar kormány ezt a juttatást, míg azMNB vezetője esküjének a magyar válaszokban lévő új szövege megnyugtatónak bizonyult.

A bizottság további felvilágosítást kér az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban is. Elsősorban az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezében koncentrálódó hatalom aggasztja a testületet, különösen az eljáró bíróság kijelölése és a bírák hozzájárulás nélküli áthelyezése tekintetében. Ebben Viviane Reding igazságügyi biztos várja a magyar érveket.

A biztosok vitáján az alelnökök, Reding és Oli Rehn szólaltak fel. JoséManuel Barroso elnök állítólag felemlegette Orbán Viktor hét végi interjúját, melyben arra utal, hogy míg őt és kormányát megválasztották, addig a bizottság nem választott testület.

A néppárti EP-frakciót vezető Joseph Daul szerint minden tagállamnak tartania kell magát az EU demokratikus és jogállamisági alapértékeihez. Arra kérte Orbán Viktort, biztosítsa bármely olyan probléma korrigálását, amely nincs összhangban az uniós közös normákkal.

lkedni abban, hogy a magyar kormány továbbra is együttműködik a bizottsággal.

Viviane Reding a magyar elnökségi jelszóval: Erős Európa
Viviane Reding a magyar elnökségi jelszóval: Erős Európa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.