Munkát és kenyeret, vagyis békét akarnak

Felszólaltak az Európai Parlament szociáldemokrata szövetségének brüsszeli frakcióülésén az éhségmenetként elhíresült Munkát, kenyeret mozgalom vezetői. Komjáti Imre egyesületi elnök – aki Tóth Imre diósgyőri kohásszal együtt a Miskolcról Budapestig gyalogló tiltakozó menet egyik szervezője és résztvevője volt – a brüsszeli tanácskozáson arról beszélt, hogy Magyarországon „rabszolgává silányították a munkásokat”, az emberek sok helyütt éheznek az országban,

A hatgyermekes edelényi munkás arra kérte a szociáldemokrata frakció vezetőit, hogy befolyásukkal próbálják elérni, hogy Magyarországot ne sújtsák további szankciókkal.

Az éhségmenet tagjai – akik Gurmai Zita szocialista EP-képviselő meghívására érkeztek Brüsszelbe – egy petíciót is átadtak Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének. Ebben leszögezték, hogy „munkát és kenyeret, vagyis békét” akarnak. A petícióban leírták azt is, hogy Magyarországon „lépten-nyomon megalázzák a kétkezi munkásokat, az egyszerű embereket”, és azt mondják nekik: akinek nincsmunkája, az lusta, akinek nem telik kenyérre, az annyit is ér. „Mozgalmunk célja, hogy képviseljük a kisembereket, és felemeljük a hangunkat, az igazságtalanságok ellen. Célunk, hogy a vezetőket meggyőzzük arról, hogy társadalmi igazságosság nélkül nincs társadalmi béke. Ezért munkát, kenyeret és tisztességes béreket kell adni minden dolgozni akaró vagy dolgozó embernek” – olvasható a petícióban. A mozgalom vezetői közölték, hogy céljaik elérése érdekében a hasonló helyzetben élő emberekből önálló csoportokat hoznak majd létre, és figyelemfelkeltő akciókat szerveznek. A petícióban követelésként szerepelt többek között az, hogy minden családban legalább egy kenyérkereső legyen, hogy a gyermekei után minden dolgozó a fizetésétől függetlenül egyenlő támogatást kapjon, hogy szüntessék meg a szegénységet és hajléktalanságot, minden gyermek egyenlő feltételekkel járhasson iskolába, és azonnal indítsák el a nyolcórás közfoglalkoztatást.

Martin Schulz az éhségmenet delegációjával való beszélgetésen azt mondta: szerdán két magyar találkozója volt, egy a borsodiakkal és egy Schmitt Pál államfővel. „Nem is tudom eldönteni,melyik volt fontosabb”– tette hozzá némi mosollyal. Schulz hangsúlyozta, hogy az átadott petíciót mindegyik EP-frakcióhoz eljuttatja majd, így Orbán Viktor pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz is.

A Munkát, kenyeret mozgalom szervezői és tagjai Martin Schulz EP-elnök mellett találkoztak Philip Corderyvel, a szociáldemokraták főtitkárával, Miguel Martinez EP-alelnökkel és az MSZP négyfős európai parlamenti delegációjával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.